Marc Prosman Architecten BV

Living on the Graveyard

Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra

Living on the Graveyard

Marc Prosman Architecten

LEAD ARCHITECTS
Marc Prosman en Matthijs de Wit

CONTRACTOR
Bouwbedrijf Kooi

PROGRAM / USE / BUILDING FUNCTION
Living / mixed-use

MANUFACTURERS
Contractor

PHOTOGRAPHS
Ronald Zijlstra

AREA
640 m²

YEAR
2023

LOCATION
Haren, The Netherlands

CATEGORY
Mixed Use Architecture, Residential

Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra
Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra

A residential building has been designed in Haren, Groningen. The design consists of seven spacious apartments, a shop, and an underground parking garage.

Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra
Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra

The building is situated at the beginning of a shopping street, between a church and a cemetery, and surrounded by small-scale buildings. The new structure needs sensitive integration into the surroundings.

Based on the analysis of the environment and the client’s requirements, a form has been designed that harmonizes in terms of volume and materialization with the neighboring buildings, the green surroundings, and the zoning plan.

Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra
Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra

The exterior features a local brick from Groningen, known for its very recognizable warm red color, forming a distinctive facade.

Adorned with an elegant coping layer above carefully arranged windows that align with the neighboring windows.

Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra
Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra

With a setback and a subtle brick overlay, the window frames enrich the facade, adding depth through the play of the shadow joints.

The precise design seamlessly integrates the building into the urban context, offering a characteristic identity with solid visual connections to neighboring structures.

Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra
Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra

The subtle yet impactful architectural detail of the coping layer enhances the overall visual appeal of the facade.

The warm color of the brick creates a contrast with the cold of the graveyard.

The design is characterized by its sculptural form which balances a small-scale and manageable character.

Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra
Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra

The zoning plan specifies an envelope that permits three residential floors with a rooftop extension on the street side and one floor lower at the rear.

The apartments have a surface area that varies from 116 m2 to 248 m2, providing diverse living spaces.

The resulting volume fits within these parameters by intentionally avoiding the addition of multiple uplifting roof volumes.

Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra
Living on the Graveyard
© Ronald Zijlstra

This approach also creates quality outdoor spaces for future residents.


Living on the Graveyard
Plan
Living on the Graveyard
Site plan

Marc Prosman Architecten BV
T +31 20 4892099
Marc Prosman Architecten BV
Overtoom 197, 1054 HT Amsterdam, Netherlands