A3 Projects Architects

The Helical Pearl House

The Helical Pearl House 

A3 Projects + Arch Cubic

The Helical Pearl House
© David Yeow

MANUFACTURERS
Hansgrohe, Bluescope, Knauf, Kohler, Roca

LEAD ARCHITECTS
Kenny Chong, Choon Sin Ho

INTERIOR DESIGNER
A3 Projects Sdn. Bhd

LIGHTING DESIGNER
A3 Projects Sdn. Bhd

MECHANICAL AND ELECTRICAL ENGINEERING
Aquarius Engineering Consultants Sdn. Bhd

PROJECT ARCHITECTS
Suzy Lee Shun Shian, Syahrul Syazwani Shaharir

PROGRAM / USE / BUILDING FUNCTION
Private Resident

CIVIL AND STRUCTURAL ENGINEERING
B&l Engineering Sdn. Bhd

PHOTOGRAPHS
David Yeow

AREA
8640 Ft²

YEAR
2022

LOCATION
Ipoh, Malaysia

CATEGORY
Houses, Sustainability

The Helical Pearl House
© David Yeow

The contemporary bungalow is situated on sloping terrain against a picturesque forest backdrop and overlooks a valley basin within the golf resort of Meru Valley, Ipoh.

While the emphasis on fostering close family relationships was defined within the scope, the owners’ desire for a residence that would stand out from the conventional dwelling, with a degree of design variation as they navigated the spaces all contained within the double-story structure.

The Helical Pearl House
© David Yeow
The Helical Pearl House
© David Yeow

Its physical form features bold cuboid forms, which are juxtaposed and staggered across conjured to capitalize its topography and incorporate natural elements within.

A split-level approach was adopted, coupled with a deep ground-level recess, which allowed for the building to be visually elevated while also allowing greeneries to be carried inwards and throughout.

The Helical Pearl House
© David Yeow
The Helical Pearl House
© David Yeow

Being a multi-generational friendly residence, ramp access and lift access are also provided for ease of access by the elderly.

An atrium sits within, which houses the family hideout space, surrounded by a prominent staircase boasting its bold sculptural quality.

The Helical Pearl House
© David Yeow
The Helical Pearl House
© David Yeow

The towering helical flight of stairs spans three stories and vertically culminates with a circular skylight that appears precariously perched over a razor-thin surface, imparting a tense reaction that gradually dissipates as the reflective pond counteracts and conveys a calming sense, further accentuated by an island of curated landscape.

Beyond its visual prowess, the atrium functions to illuminate the central space, resulting in varying characteristics of light throughout the day, and was designed with porous and lightweight confines through the introduction of large, recessed fenestration, allowing for constant, uninterrupted flow of cool breeze throughout the spaces within.

In addition to the central skylight, a continuous row of skylights is also designed with a deep ceiling space in which vertical wall surfaces are utilized to reflect and diffuse natural daylight within the atrium.

The Helical Pearl House
© David Yeow
The Helical Pearl House
© David Yeow

Fittingly, the spaces within are finished with in situ terrazzo, giving a seamless look that complements the voluminous space. Beyond that, ventilation slits and perforated aluminum screens are introduced throughout the space to address privacy concerns stemming from external thoroughfare along the front elevation.

The rooms on the first floor each feature different spatial experiences through the introduction of individual private courtyards facilitating cross ventilation and an abundance of natural daylighting.

Located on a separate wing across the atrium, which features dedicated living and sleeping spaces, the main bedroom houses the owner’s parents and features a generous garden terrace with vertical greeneries adorning the wall across the bathroom, separated by rustic path and a ribbed glass partition allowing uninterrupted stream of daylighting. 

The Helical Pearl House
© David Yeow
The Helical Pearl House
Plan - Site

On the opposing side of the wing and connected via a bridge, the bedrooms of the owners and their daughter reside alongside a hobby room housing musical equipment and are fitted with warm timber flooring to reduce echo within.

The spatial variation is further accentuated through a cozy rooftop garden space suitable for small-scale gatherings. Rainwater harvesting features and photovoltaic panels are also introduced to reduce reliance on the existing power grid and complement the philosophy of sustainable development.

The Helical Pearl House
© David Yeow


The Helical Pearl House
Section A-A
The Helical Pearl House
Section B-B
The Helical Pearl House
Rear Elevation
The Helical Pearl House
Right Elevation
The Helical Pearl House
Left Elevation
The Helical Pearl House
Front  Elevation


The Helical Pearl House
Plan - Upper Ground Floor
The Helical Pearl House
Plan - 1st floor
The Helical Pearl House
Plan - Upper Roof
The Helical Pearl House
Plan - Lower Roof

A3 Projects Architects
T +60 3 40650289
A3 Projects Architects
Unit 2.16 Bangunan Perdagangan D7 800 Jalan Sentul, Kuala Lumpur 51000 Malaysia