The Grid Architects

VAYU House

VAYU House
© Ashish Bhonde - ARCHITECTURE

VAYU House

The Grid Architects

LEAD ARCHITECTS
Snehal Suthar, Bhadri Suthar

PLUMBING CONSULTANTS
PB Consultants

ELECTRICAL CONSULTANTS
TechnoDeal Consultants

LANDSCAPE CONSULTANTS
TV Santosh

HVAC CONSULTANS
Daikin

MANUFACTURERS
Alsorg

STRUCTURAL CONSULTANTS
Duson Consultants

STRUCTURAL ENGINEER
Arun Uttarwar

INTERIOR CONSULTANTS
NZ Associates, Parth Jhawar, Yash Jhawar

YEAR
2023

LOCATION
Nagpur, India

CATEGORY
Houses

INTRODUCTION AND DESIGN CONCEPTF

VAYU House, a unique architectural residence situated on a compact corner plot facing southwest, revolves around effectively addressing the challenges and stands as a testament to innovative principles aimed at meeting the diverse needs of a multi-generational family.

VAYU House
© Ashish Bhonde - ARCHITECTURE
VAYU House
© Ashish Bhonde - ARCHITECTURE

The abode, conceived with a vertical approach, optimizes the available space with a particular focus on the element of Vayu, representing air or wind in Hindu philosophy while responding to the environmental and cultural context of the region.

The emphasis on Vayu underscores a commitment to establishing a harmonious living setting that respects architecture and functionality equally.

SOLID AND VOID ARCHITECTURE

The box-like architectural form is a direct response to the constraints of the plot's size and its south-facing orientation.

This choice minimizes openings on the south side to mitigate excessive sunlight exposure, while recessed openings on the west side allow filtered sunlight and controlled airflow.

VAYU House
© Ashish Bhonde - ARCHITECTURE
VAYU House
© Endless Forms

The resultant structure establishes a visual coherence that complements the natural surroundings.

This thoughtful architecture and the integration of solids and voids in the form of courtyards and balconies create a dynamic interplay, allowing for functional voids that enhance air circulation and sunlight penetration, generating an environment that feels open, airy, and harmonious with its environment.

The incorporation of Wooden screens in the exterior façade, strategically placed in the southwest, serves functional and aesthetic purposes, controlling light exposure and ensuring privacy.

VAYU House
© Endless Forms
VAYU House
© Endless Forms
VAYU House
© Endless Forms

These screens align with a biophilic approach, fostering a connection with nature and enhancing occupants' well-being. The facade prioritizes the optimization of natural light and ventilation, featuring recessed windows and balconies

SPATIAL PLANNING

The home is sensitively organized to cater to various needs and preferences. The ground floor hosts common areas, including a visitor's lounge, servant rooms, and general facilities.

Multiple entry points, including a regular entry for vehicles, pedestrian access, and a dedicated entrance for visitors, ensure seamless connectivity.

The introduction of elevators facilitates vertical movement, enhancing accessibility to different levels of the residence.

VAYU House
© Ashish Bhonde - ARCHITECTURE
VAYU House
© Endless Forms

The subsequent levels exhibit considerate spatial organization. The first floor serves as a semi-private zone, housing formal living, family living, daybed, dining, kitchen, and utility.

On the second and third levels, private zones unfold, featuring bedrooms designed for both children and adults, thus providing ample space for privacy when desired, with meticulous arrangements to accommodate a diverse range of extra-curricular activities.

The result is a dynamic and versatile living environment, seamlessly blending personal retreats with communal ones.

VAYU House
© Endless Forms
VAYU House
© Ashish Bhonde - ARCHITECTURE

GREEN SPACES AND COURTYARDS

In response to the vertical design, each floor incorporates small gardens and courtyards.

These green spaces contribute not only to the visual appeal of each level but also play a crucial role in maintaining indoor air quality.

VAYU House
© Endless Forms
VAYU House
© Endless Forms

The integration of carefully selected plants aligns with principles of sustainability, creating a refreshing and nature-infused atmosphere throughout the residence

CLIMATE-RESPONSIVE DESIGN

Nagpur, situated in the western region of India, experiences predominantly hot weather. The planning takes this climatic reality into consideration, aiming to provide a comfortable living environment year-round.

VAYU House
© Ashish Bhonde - ARCHITECTURE
VAYU House
© Ashish Bhonde - ARCHITECTURE

The inclusion of small gardens on each floor, along with well-planned landscaping, assists in temperature regulation, ensuring that the indoors remain pleasant even during the hotter months, enhancing energy efficiency.

The fourth floor is dedicated to a terraced oasis fashioned with meticulous landscaping.

The terrace provides ambiance for relaxation and social gatherings, extending the indoor living to the outdoors and also offering panoramic views of the surroundings. It stands as an apex element in the form composition.

VAYU House
© Ashish Bhonde - ARCHITECTURE


VAYU House
Front Elevation
VAYU House
Right Elevation


VAYU House
Plan - Ground Floor
VAYU House
Plan - 1st Floor
VAYU House
Plan - 2nd Floor
VAYU House
Plan - 3rd Floor
VAYU House
Plan - 4th Floor

The Grid Architects
T +91 79 4002 7009
The Grid Architects
C-1001, 10th Floor, Ganesh Meridian, Opp. Gujarat Hight Court, Ahmedabad 380060,. India