Galeria Arquitetos

House in Itu

House in Itu
© Manuel Sá

House in Itu

Galeria Arquitetos + Terra Capobianco

LANDSCAPE DESIGN
Gabriella Ornaghi

LEAD ARCHITECTS
Fernanda Neiva, Ana Terra Capobianco

COLLABORATING ARCHITECTS
André Braz, Marina Carvalho, Paola Ornaghi

HYDRAULICS
Ramoska & Castellani

LANDSCAPE LIGHTING
Lightworks

STRUCTURAL ENGINEERIN
Brz Projetos De Engenharia

MANUFACTURERS
Graphisoft, Bertazzoni, Brastemp, Deca, Dometic, Elettromec, Gorenje, Lanzara, Lightworks, Lumini, Mekal, Nani Chinellato, Pratikline, Reka, Samsung, Solarium, Tuboar

CONSTRUCTION
Kompet Engenharia

PHOTOGRAPHS
Manuel Sá

AREA
526 M²

YEAR
2022

LOCATION
Brazil

CATEGORY
Houses

The reform project for a residence located in the Terras de São Jose condominium in Itu was based on the desire of a couple with two children to spend more time with friends and family away from the hectic rhythm of São Paulo City.

House in Itu
© Manuel Sá
House in Itu
© Manuel Sá

The house acquired by the family had its living area redesigned through a precise and rich intervention, resulting in a spacious, cozy, and sophisticated environment.

The layout of the house on the "L-shaped" plot allows for different situations of use in the surrounding gardens.

House in Itu
© Manuel Sá
House in Itu
© Manuel Sá

The pool is located in the central garden, with access to the main level of the house, 6.5 meters above street level.

Next to the pool is the gourmet balcony, which serves as the entrance to the residence and welcomes visitors with a cozy atmosphere,

House in Itu
© Manuel Sá
House in Itu
© Manuel Sá

given the prominent presence of wood in the ceiling and carefully selected furniture by the architects of the project.

The continuity of the wooden ceiling into the interior of the residence marks the axis of the social area of the house and connects the central garden with the backyard, which is more intimate and houses the jacuzzi and hammock.

House in Itu
© Manuel Sá
House in Itu
© Manuel Sá

The wooden ceiling gains height in the living and dining room by simulating a two-water roof slope.

The difference in ceiling height provides spatial variation within the same large space.

The layout contributes to the fact that although it is a single space, it has different uses, such as a reading area and a TV room.

House in Itu
© Manuel Sá
House in Itu
© Manuel Sá
House in Itu
© Manuel Sá

The social area also separates the guest bedrooms, located in the west wing of the residence, from the family, who occupies the east wing, ensuring privacy for both.


House in Itu
© Manuel Sá
House in Itu
© Manuel Sá
House in Itu
© Manuel Sá
House in Itu
© Manuel Sá
House in Itu
© Manuel Sá


House in Itu
Basement floor plan
House in Itu
Basement plan - demolition


House in Itu
Front elevation
House in Itu
Long section

Galeria Arquitetos
T +55 11 26459924
Galeria Arquitetos
Rua Mourato Coelho 798, 61,pines Set, São Paulo, Brazil