Baas S.l.

Cap Cotet Health Center

Cap Cotet Health Center
© Gregori Civera

Cap Cotet Health Center

BAAS

LEAD ARCHITECTS
Jordi Badia, Jero Gutierrez + Ais Arquitectura Ingeniería Salud

PROGRAM
CENTRO DE SALUD

PHOTOGRAPHS
Gregori Civera

AREA
1353 M²

YEAR
2022

LOCATION
Premià De Dalt, Spain

CATEGORY
Healthcare Center

The project arises from the desire to qualify the interior space and to integrate naturally with the scale of the environment.

Cap Cotet Health Center
© Gregori Civera
Cap Cotet Health Center
© Gregori Civera

The entire program is located at street level, in a scheme of two lines of consultations framing a higher room that receives north light from a high window.

A classic section of three naves, resembling that of a chapel, where the gaze is directed towards the sky.

From the outside, the building gives very few clues about its interior space and protects itself with its opacity from the road, responding to the privacy needs of the equipment.

Cap Cotet Health Center
© Gregori Civera
Cap Cotet Health Center
© Gregori Civera
Cap Cotet Health Center
© Gregori Civera

The access route is gradual, inviting calmness. A porch welcomes the visitor in a gesture of hospitality, expanding the street, where a long bench allows for rest and fresh air in the shade.

At the end of the route, an inclined wall introduces you to the nave, accompanying you with tenderness, to discover with some surprise the richness and light of the interior.

The materials used are traditional to the place: ceramic brick for the walls and vault, concrete in its most austere condition, and varnished pine wood.

Cap Cotet Health Center
© Gregori Civera
Cap Cotet Health Center
© Gregori Civera
Cap Cotet Health Center
© Gregori Civera

Everything is built by local artisans with the clear intention of lasting over time.

The building protects itself from the sun and ventilates naturally by opening the high windows to the north, refreshing and renewing all the interior air.

Inside, the material and thickness of the walls promote thermal inertia which, as has always been the case with traditional architecture, favors a milder climate.

Cap Cotet Health Center
© Gregori Civera


Cap Cotet Health Center
© Gregori Civera


Cap Cotet Health Center
Floor plan
Cap Cotet Health Center
Floor plan


Cap Cotet Health Center
Section 01
Cap Cotet Health Center
Section 02
Cap Cotet Health Center
Elevation 01
Cap Cotet Health Center
Elevation 02
Cap Cotet Health Center
Section 03
Cap Cotet Health Center
Site plan

Baas S.l.
T +34 933 580111
Baas S.l.
Carrer De Montserrat De Casanovas, 105, 08032 Barcelona, Spain