Bergmeisterwolf

Into the Wall House

Into the Wall House
© Gustav Willeit

Into the Wall House

bergmeisterwolf architekten

PROGRAM
Residential

AREA
15 m²

YEAR
2023

PHOTOGRAPHS
Gustav Willeit

LOCATION
Bresanona, Italy

CATEGORY
Houses, Renovation, Extension

A further construction, a transformation, an addition, a new use of a chicken house, part of a historic building located in the centre of milland, near brixen. the idea of a retreat, a room for reflection, meditation, rest, dreaming, being yourself.

Into the Wall House
© Gustav Willeit
Into the Wall House
© Gustav Willeit

All the new components of the building are handmade and designed essentially according to the principle of the construction in continuity. the solid stone walls, the plasterworks were cleaned and restored, retained in their tactility, and completed just in the gaps or transitions.

They are additions that give a new identity to the whole, such as the gutter as a colorful and textured design element. the newly positioned black-pigmented concrete staircase integrates the building into the landscape and becomes part of it.

Into the Wall House
© Gustav Willeit
Into the Wall House
© Gustav Willeit

it is positioned in the complex by extending the wall, which induces a retreat in the open air—a continuation of the construction of the wall, of the solid.

The architecture is completed by a concrete circle, a landscape element, an island, and a place to linger amid untreated nature. the roof of the volume floats constructively on the stone, creating a special in-between space, lightness, and visual references. the skin of welded, untreated aluminum sheets is laid on top of it, creating a handcrafted counterpoint.

Into the Wall House
© Gustav Willeit
Into the Wall House
© Gustav Willeit

Special elements such as the detailed eaves painted green, the red color taken from the context, and the door and window frames form a contrast to the wall and create an effect that accentuates it. the window frames form a contrast to the wall and create unity. inside there is an open OSB box, painted light pink.

The sectional line of the box runs through the room, becoming a wall paneling, kitchen, and bathroom and, despite of the minimum space (15 m2), creates lightness in the interior—a concentrated, changeable space that resides within itself: a space for working, sleeping, and dreaming.


Into the Wall House
Section 02
Into the Wall House
Section 01
Into the Wall House
Plan - Site
Into the Wall House
Plan

Bergmeisterwolf
T +39 472 801129
Bergmeisterwolf
Schlachthausgasse 3 Vicolo Macello 3 39042 Brixen Bressanone, Italy