The Lanes Residences
© John Gollings

THE LANES RESIDENCES

Contreras Earl Architecture

AREA
46823 m²

YEAR
2022

PHOTOGRAPHS
John Gollings

MANUFACTURERS
Fisher & Paykel, Australian Joinery Products, Beaumont tiles, CARPET WORLD COMMERCIAL, Plumbers' Supplies Co-op

MANUFACTURERS
Civic Shower Screens & Wardrobes, GREEN SWITCH ELECTRICAL, Harvey Norman,

TOWN PLANNERS
Zone Planning

MANUFACTURERS
Imperial stone Group Pty Ltd, MULTICOOL,

CIVIL CONSULTANT
Burchills

LANDSCAPE ARCHITECT
Form Landscape Architects

TRAFFIC ENGINEERS
Bitzios

ACOUSTIC CONSULTANTS
Acoustic Works

DIRECTOR/ DESIGNER
Rafael Contreras, Monica Earl

ARCHITECTURAL ASSISTANT
Roman Ghaemi

BUILDING SURVEYORS
Bennett and Bennett

HYDRAULIC CONSULTANTS
Logic Water Solutions

WASTE MANAGEMENT
Elephants Foot Waste Compactors

BUILDER & CONSTRUCTION MANAGER
Hutchinson Builders

CATEGORY
Apartments, Residential

STRUCTURAL ENGINEER
ADG Engineers, Sellick Consultants

LOCATION
Mermaid Waters, Australia

The Lanes Residences
© John Gollings
The Lanes Residences
© John Gollings

The Lanes Residences occupies a prominent corner location that is artfully used to mediate between high-rise development along the coastal fringe and domestically scaled interior suburbs of Australia’s Gold Coast.

The Lanes Residences
© John Gollings
The Lanes Residences
© John Gollings
The Lanes Residences
© John Gollings
The Lanes Residences
© John Gollings

Four residential towers balance the urban link and landscape of Lake Unity, with a fluid architectural language mimicking land contours and vegetal growth.

The Lanes Residences
© John Gollings
The Lanes Residences
© John Gollings

The building structure is expressed in its façade, with an exoskeleton of mitred vertical limbs in glass-reinforced concrete, rising to cradle each of the four towers and partially shading their faceted glass walls.

Two 10-storey towers include ground-floor retail and commercial spaces (that will link to a future retail village), and two 12-storey towers host resident amenities, including a swimming pool and terrace, sauna, spa and gymnasium, a games lounge, and meeting room

The Lanes Residences
© John Gollings
The Lanes Residences
© John Gollings

The climate-sensitive facade design reduces the heat load across the towers.

Each sculpted GRC column is directly connected to the internal apartment configuration, framing the apartment balconies, and protecting the building against sun exposure.

Further principles of passive design are incorporated into the building to allow the residents to achieve sustainable living in the sunny subtropical climate without the need for artificial cooling.

The Lanes Residences
© John Gollings
The Lanes Residences
© John Gollings

This includes open plan living and maximizing the number of openable doors for breeze permeation, and deeply recessed balconies that provide shade and comfortable outdoor living spaces. The proximity of residential to retail will support residents to live more locally, reducing dependency on fossil fuels for transportation.


The Lanes Residences
Plan - Ground Floor
The Lanes Residences
Plan - 3rd to 11th Floors
The Lanes Residences
Plan - Site
The Lanes Residences
Model


The Lanes Residences
East Elevation
The Lanes Residences
North Elevation


The Lanes Residences
Model
The Lanes Residences
Model