Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Villa Kirk 

SPOL Architects

ARCHITECTS
Spol Architects

AREA
1000 M²

YEAR
2021

MANUFACTURERS
Sky-frame, Bang & Olufsen, Dupont

LEAD ARCHITECTS
Adam Kurdahl

CATEGORY
Houses

LOCATION
Denmark

STRUCTURE
Ab Clausen, Michael Panton Lind - Ab Clausen

LANDSCAPE ARCHITECT
Designhaver, Tor Haddeland - Designhaver

PROJECT ARCHITECT
Davi Duwe, Massao Shibuya,

DESIGN ARCHITECT
Natalia Shiroma

MANAGEMENT
Raissa Bahia, Gabriela Parisi, Bruno Cruz, Igor Pratis, Havard Tveito

MEP
Anders Risum - Ar Teknik

LIGHTING
Iben Winther Orton - Lightscapes Aps

CONCRETE CONTRACTOR
Züblin, Züblin

GLASS FACADES
Sky-frame, Sky-frame, Redtzland - Designhaver

Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Vila Kirk is a hedonistic space for exhibition, play, leisure, receiving, and entertaining guests.

Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST

The client challenged us to combine a Bat Cave with a melted Salvador Watch, raw concrete, and Scandinavian simplicity of clean and open spaces full of daylight.

Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST

The underground exhibition hall, the open ground floor, and the raised multimedia room have distinctly different uses that blend in a continuous spatial experience, accelerated by the smooth concrete curves and the large Skyframe windows.

The double-height basement exhibition cave connects to the ground floor which fills the exhibition space with daylight. The continuous concrete floor turns wide staircase and lifts the space from the basement to the ground floor.

Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST

The open ground floor for exercise is an extension of the outside forest. The garage is hidden behind a 10m wide hydraulic hangar gate that opens and reveals the full house from the garage.

Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Intimated spaces and spa are screened behind soft undulating Oak walls. A white spiral staircase hanging from above protrudes the wooden wall. Enter it and you enter Kubrick’s Space Odyssey, a completely bright white multimedia room. Suspended at half-height between inside and outside.

Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Stairs and doors owe their identity to references from the owner’s collection of classic sports cars. The space is minimal in its material use, with only a few raw materials, the concrete, steel, glass, and wood become the backdrop for the exhibition space.

Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST

Due to the complex geometry and continuous forms of the basement we worked with the concrete engineers to develop a seamless project that could be cast in one concrete pour.

The roof slab is propped up by eight 8cm steel tubes that blend in behind the windows.

Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST


Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST
Villa Kirk
© Rasmus Hjortshøj - COAST


Villa Kirk
Plan - Basement
Villa Kirk
Plan - Roof
Villa Kirk
Plan - Mancave
Villa Kirk
Plan - Ground floor


Villa Kirk
Facade 04
Villa Kirk
Facade 01
Villa Kirk
Facade 02
Villa Kirk
Facade 03
Villa Kirk
Section