Institut Mines-Télécom
© Philippe Ruault

Institut Mines-Télécom 

Grafton Architects

AREA
40000 M²

YEAR
2021

LANDSCAPE ARCHITECTS
Atelier Moabi

MANUFACTURERS
Castel Alu, Dbs, Euro-ascenseurs, Eliez, France Sols, Garrigues, Horis, Ids, Lcca,
Mabuleau, Mussidan, Ridoret, Sept Resine

QUANTITY SURVEYOR
Alayrac

CATEGORY
Office Buildings

LOCATION
Palaiseau, France

ACOUSTIC ENGINEER
Groupe Gamba

PROJECT MANAGMENT
Artelia

CLIENT
Institut Mines-télécom

LOCAL ARCHITECT
Vigneu Zilio Architectes

ENVIRONMENTAL CERTIFICATION
Green Affair

KITCHEN CONSULTANT
Efc

SIGNAGE
Locomotion

STRUCTURAL ENGINEERS
Oteis

CIVIL ENGINEERS
Oteis

GEOTHERMAL ENGINEERS
Oteis

ENVIRONMENTAL ENGINEER
Chapman Bdsp

HVAC
Oteis

M&E
Oteis

CONSTRUCTION MANAGEMENT
Egis

The building is organised around six spaces: the garden, four external courtyards and the ‘Rue intérieure’ which connects the other spaces and the entrance to form a 'social heart' for the institute.

Institut Mines-Télécom
© Philippe Ruault
Institut Mines-Télécom
© Philippe Ruault

Between the compressed western half of the building and the open garden spans a library ‘bridge’ which connects the community of scholars, professors, and staff with a series of interlocking halls, reading rooms and loggias spaces.

The outer form of the block is held by the 800 offices with a fine-grained structure, sitting above the larger laboratories and amphitheatres below which have greater spans. At ground level the structure is as open as possible so the public spaces and garden can flow together to form a continuous civic landscape.

Institut Mines-Télécom
© Philippe Ruault
Institut Mines-Télécom
© Philippe Ruault

This building sits within a master plan for a plateau near Paris which proposes streets, squares and boulevards, poetically integrating landscape, learning and industry.

We explored the legacy of lawns, quadrangles and cloisters in the great tradition of educa-tional institutions. In the making of a 21st Century university building we were inspired by a close study of historical precedent such as the Palais Royale, Paris and Trinity College, Dublin and the Ospedale Maggiore, Milan and the ancient Greek Stoa of Attalos.

Institut Mines-Télécom
© Philippe Ruault
Institut Mines-Télécom
© Philippe Ruault

We thought about this new building as a cauldron of ideas where shared elements are placed firmly on the ground and more private space is raised up towards the sky.

To give a distinct sense of place we wished to create enclosure but not hard boundaries using a modulated rhythm of 1.35m, 2.7m, 5.4m and 10.8m - a ‘musical’ facade enclosing gardens, courtyards and halls - shared spaces which draw the research community together and extend the public realm across the site.

Institut Mines-Télécom
© Philippe Ruault
Institut Mines-Télécom
© Philippe Ruault

Held on an in-situ concrete frame, a veil of concrete fins vary in depth depending on orientation and height which results in a lively surface of light and shade, preventing overheating and glare. These fins are made of an aggregate and sand which replicate the rich ochre colour of Saclay clay.

Designed to H.Q.E. standards to be low maintenance and reduce energy consumption: all the windows are openable which allows natural ventilation, maintenance and for users to control their immediate environment.

Institut Mines-Télécom
© Philippe Ruault
Institut Mines-Télécom
© Philippe Ruault

A ‘miroir d’eau’ in the garden functions as a rainwater attenuation tank surrounded by trees. The structural principle mediates between office spaces above and the larger volumes of the ‘Rue Interieure’, amphitheatres, classrooms and laboratories below.

A transfer structure at the ceiling of the second floor ‘piano nobile’ creates the transition between these smaller.

And larger spans which allows the laboratories and library to 'float' above the large interconnecting ground floor spaces.

Institut Mines-Télécom
© Dennis Gilbert


Institut Mines-Télécom
Site plan
Institut Mines-Télécom
Location


Institut Mines-Télécom
Floor plan
Institut Mines-Télécom
Main floor plan
Institut Mines-Télécom
Floor plan
Institut Mines-Télécom
Axo


Institut Mines-Télécom
Section
Institut Mines-Télécom
Section
Institut Mines-Télécom
Section

Grafton Architects
T +353 1 6713365
Grafton Architects
12-14 College Green, Dublin 2, D02 Yy72, Ireland