Galvão Houses
© Francisco Nogueira

Galvão Houses 

Atelier Cais

ARCHITECTS
Atelier Cais

AREA
6458 Ft²

YEAR
2021

LEAD ARCHITECTS
Guilherme Bivar E Marta Pavão

PROJECT TEAM
Frederico Reis, Sara Brandão,

LOCATION
Lisboa, Portugal

CATEGORY
Housing, Renovation, Extension

MANUFACTURERS
Autodesk, Sika, Bruma, Navarra, Smeg, Corian, Painéis, Richimi, Robert Mcneel & Associates, Sanitana

The existing plot as half of a block facing two streets and a square included three buildings with different uses, volumetric, and facade tiles.

Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira

The initial purpose of the project was the requalification of the two existing 1 story houses and the total demolition of the warehouse building in the North corner of the complex.

Fully degraded. The intended program is for 4 autonomous houses.

The project consists of the vertical extension of the South corner house (by increasing an upper floor and attic) and the vertical and horizontal expansion of the “vinhos e tobaccos” building.

Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira

Not only by increasing an upper floor and attic but also by increasing its footprint area with new construction in the North warehouse.

The new construction was treated as part of the existing “wines and tobaccos” building.

Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira

The result is two new volumes, two new buildings each one with two autonomous dwellings, and both based on the integration of pre-existing elements at ground floor level.

The interiors of the South and North corner houses were designed taking advantage of the two facades for lighting and ventilation – the South house has East-South solar orientation, and the North house has East-North solar orientation.

Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira

The two interior and contiguous houses work in courtyard-house typology since they only have the East street facade. Two voids were created for lighting and ventilation.

The main challenge was the unification of the set, along with the preservation of architectural elements of value not only for the Municipality, but also for the local community.


Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira
Galvão Houses
© Francisco Nogueira


Galvão Houses
Plan - 1st floor
Galvão Houses
Plan - 2nd floor


Galvão Houses
Plan - Ground floor
Galvão Houses
Section