La Vie Residence
© Varun Gopal + Abin Biju

LA VIE RESIDENCE

SOHO Architects

ARCHITECTS
SOHO Architects

CATEGORY
Houses

MANUFACTURERS
Hafele, Saint-gobain, Vitra, Dtale, Lioli, Tostem

AREA
4000 ft²

YEAR
2022

LOCATION
Kozhikode, India

LEAD ARCHITECT
Suhail.a K

STRUCTURE ENGINEER
Clostre

Set amidst a fairly occupied locality, a few kilometers away from the National Highway that connects Kochi and Kozhikode, two coastal cities in the southern state of Kerala, the east-facing site was already sided by houses on its north-south boundaries, which became a deciding factor in the massing design of the residence.

La Vie Residence
© Varun Gopal + Abin Biju
La Vie Residence
© Varun Gopal + Abin Biju

The residence was envisioned as three blocks with the majority of openings directed towards the central courtyard, shielded from the front road by a screen wall allowing the breezes to rustle in while establishing the required privacy.

The morning sun brightens the entirety of the family living and dining spaces acting as the connecting block of the residence.

The taller south block harbors the double-heightened guest living and bedrooms, with minimal openings to counter the harsh southern sun, while also shading the courtyard in the afternoons.

Restricting the upper floor to the south block and limiting the ground floor height to optimum was a fundamental consideration contributing to the improved mobility inside the residence.

La Vie Residence
© Varun Gopal + Abin Biju
La Vie Residence
© Varun Gopal + Abin Biju

The terracotta tiled truss roof abutting the west side of the family living creates an ambient spot to unwind while ensuring maximum thermal insulation from the western sun.

According to the additional requirements from the client, the first floor of the north block incorporates an open-air party area overlooking the central court is all set to get a steel trellis roofing also acting as a thermal barrier to the floor below.

Alongside the family living overjoyed in pastel hues, the dining is characterized by a rough-textured monolith as the tabletop, with wooden legs and chairs tastefully finished in Burnt Amber adds to the cosiness of the overall space.

La Vie Residence
© Varun Gopal + Abin Biju
La Vie Residence
© Varun Gopal + Abin Biju
La Vie Residence
© Varun Gopal + Abin Biju
La Vie Residence
© Varun Gopal + Abin Biju

The interiors are graced by charming artworks done by our interns, revering the heritage of ingenious Indian fabrics sublimely setting the moods required for different spaces.

The resultant built, embodied in the shades of cement, wood, stone, weathered steel, and crisp white, is well-complimented by the tropical flora introduced to the site.

La Vie Residence
© Varun Gopal + Abin Biju
La Vie Residence
© Varun Gopal + Abin Biju
La Vie Residence
© Varun Gopal + Abin Biju


La Vie Residence
Plan - Ground Floor
La Vie Residence
Plan - First Floor
La Vie Residence
Plan - Courtyard Activity
La Vie Residence
Isometric Diagram


La Vie Residence
Section X-X
La Vie Residence
Section - Y-Y