Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects

Naluwan Culture Center 

FieldEvo Design Studio + LinBoYang Architects

ARCHITECTS
Fieldevo Design Studio, Linboyang Architects

AREA
1080 M²

LEAD ARCHITECT
Boyang Lin

STRUCTURE DESIGN
Y. H. Hu & Associates Structural Engineers

CONSTRUCTION
Jin-yu-da Construction Co.inc.

INTERIOR DESIGN
Jin-yu-da Construction Co.inc.

LANDSCAPE DESIGN
Guanzheng Construction

ELECTRICAL & PLUMBING
Rong Hua Construction

LOCATION
Hsinchu, Taiwan (ROC)

CATEGORY
Cultural Center

Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects
Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects

COMMUNITY CENTER

What is a “community center”? Is it a hut constructed of wood? Can simply a tree fulfill the requirement?

Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects
Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects

When it comes to “gathering”, it should not be constrained by the frame of how a space is defined. Therefore, the clear boundary formed by walls is not necessary when defining a culture center.

A TERMINAL ON A 17KM COASTLINE

Based on the infrastructure of the 17 Kilometers Coastline Scenic Area in Hsinchu, there is no spot for visitors to stop for a rest at Naluwan street.

Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects
Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects

The design of the culture center turns the site into a terminal, or it could say, a station-like gathering place where indigenous peoples, residents, and visitors intertwine all the experiences and various viewpoints.

HORIZONTAL

It is quite touching when looking out to the ocean with the horizon stretched on all sides and meandered to the farthest. There is nothing but only an integrated scene.

Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects
Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects

Is it possible that the culture center blends into the surroundings? Though artificial production cannot entirely imitate nature, how to create a building that can be treated like a part of the environment is always the topic we have to focus on.

FLUID MOTION

When the culture center stands alone without visitors, it merges with the landscape quietly. When people come, wind and light entice them to explore and interact freely.

Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects
Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects

Curve walls, transparent glass doors, and undefined rooms drive visitors to walk around. Promenade through space cause curiosity.

Imaging that water flow all over the wetland and hermit crabs crawl on the sand. These forces and energy grow endlessly, like how nature is.

Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects
Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects

HIKING

Normally, the building itself is the most important part when having an architectural tour. However, enjoying the view should take much more time than starring at the building in Naluwan Culture Center.

Because of the elevated lookout, visitors have the opportunity to feel the surroundings. The standing wall restricts the sight to one side only. Therefore, the whole experience of walking up to the top is like hiking.

After the journey leads visitors to the top platform, they have already unintentionally browsed the spectacular panorama of the coastline.

Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects
Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects

CONSCIOUS CURVE

The curves that seemed to be settled casually are formed by the accurate calculation over and over according to sunlight angle.

In order not to reduce the efficiency of construction, the curves are rearranged to prevent them from being scattered.

Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects
Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects

However, visitors will not figure out that the space is designed based on four virtual circles. All they will do is interact and move between these curves freely and spontaneously.


Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects
Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects
Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects
Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects
Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects
Naluwan Culture Center
© WENYA STUDIO + Lin Bo Yang Architects


Naluwan Culture Center
section
Naluwan Culture Center
section


Naluwan Culture Center
details
Naluwan Culture Center
details


Naluwan Culture Center
axonometric
Naluwan Culture Center
elevation


Naluwan Culture Center
1F plan

Naluwan Culture Center
site plan