Lidhja e Prizrenit Kindergarden

LIDHJA E PRIZRENIT KINDERGARDEN

StudioArch4

Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani

ARCHITECTS
Studioarch4

AREA
2337 M²

YEAR
2021

PHOTOGRAPHS
Besart Cani

MANUFACTURERS
Autodesk, Enscape, Alumil, Emsh Shpk, Weiss Profil

CONSTRUCTION COMPANY
Agri Construction

LEAD ARCHITECTS
Lorin Çekrezi, Gjergji Dushniku, Rezart Struga, Klaudjo Cari

DESIGN TEAM
Ada Lushi, Alba Kuçi, Xheni Thomallari, Kamela Sino,donald Daberdini, Mikaela Maçka,
Erazmia Gjikopulli, Edona Causholli, Gerti Struga, Aurora Malaj

CATEGORY
Kindergarten

LOCATION
Paskuqan, Albania

Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani

“Lidhja e Prizrenit” kindergarten is located in Paskuqan, Kamëz, near Tirana River. After the earthquake of November 2019, the existing structure was beyond repair, so a new building was required to accommodate a growing number of children in the area.

The new kindergarten serves 250 children between the ages of 2 and 6.

Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani

The primary goal for this project was set on creating contemporary learning spaces that are easily adapted to different activities and in accordance with the specific age group that will use them.

Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani

Distinctive features of the project are the inner courtyard and the facade.Due to the fact that physical activity plays a crucial part in the healthy development of the children, the indoor courtyard was designed to create opportunities for the use of open spaces throughout the whole year, especially on cold and rainy days.

Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani

This was achieved by designing a glass-covered atrium above the inner courtyard. Moreover, it allows natural light to enter the center of the building and offers flexibility in the functions of the space mainly for learning and performances.The facade consists of perforated metallic panels.

The panels enable the required privacy, provide a soft light penetration, and visually differentiate the kindergarten from the surrounding buildings, providing a landmark for the area.

Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
© Besart Cani

The terrace of the building offers an open space that is easily controlled for games and activities. The outer courtyard provides ample space and greenery for the children to play and learn.


Lidhja e Prizrenit Kindergarden
Masterplan
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
Plan - Ground Floor
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
Plan - First Floor
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
Plan - Second Floor


Lidhja e Prizrenit Kindergarden
South Facade
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
East Facade
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
North Facade
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
West Facade


Lidhja e Prizrenit Kindergarden
Section
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
Axonometric View
Lidhja e Prizrenit Kindergarden
Concept Diagrams