House in Akishima
© Kazuhisa Kota
House in Akishima
© Kazuhisa Kota

HOUSE IN AKISHIMA

office m-sa

ARCHITECTS
Office m-sa

PHOTOGRAPHS
Kazuhisa Kota

CATAGORY
Houses

MANUFACTURERS
IOC, Porters Paints

STRUCTURE ENGINEER
Hiraiwa Structure

DESIGN TEAM
Meiri Shinohara, Wang Yu Hsiang

GENERAL CONTRACTOR
KUDO-koumuten

LOCATION
Tokyo, Japan

AREA
110 m²

YEAR
2021

House in Akishima
© Kazuhisa Kota
House in Akishima
© Kazuhisa Kota

The beginning of the design was born in a conversation with the client. " Living in a diverse that responds to time so that the entire site can be used up."

House in Akishima
© Kazuhisa Kota
House in Akishima
© Kazuhisa Kota

Each space is formed by fixing building roofs and walls between foundations.

We designed a house where the concrete foundation can divide the space by standing up on the site as furniture to trigger a place to stay. The layout of those concrete objects was dedicated depending on the way of use such as “cooking, reading, passing through for switching the scene, etc…”

House in Akishima
© Kazuhisa Kota
House in Akishima
© Kazuhisa Kota

We repeated the study of the layout of the foundation, considering that it could be expanded or remodeled by using the existing foundation as a trigger, not only for supporting the timber structure as a foundation.

It is assumed that the rooms that are vaguely connected will change their function due to daily changes and changes over the years.

We designated ourselves to find a way of using the spaces cleverly, instead of the architecture telling us how to use these spaces.

House in Akishima
© Kazuhisa Kota
House in Akishima
© Kazuhisa Kota

We were also conscious of taking the indoor and outdoor spaces equally.

Understanding the strength and differences between concrete and timber material such as length of the time scale or, texture and touches.

House in Akishima
© Kazuhisa Kota
House in Akishima
© Kazuhisa Kota
House in Akishima
© Kazuhisa Kota
House in Akishima
© Kazuhisa Kota

The concrete structure might keep standing there for hundred years, the timber structure part could be extended or demolished in a couple of years.

The concrete part could be even used as the foundation for a new house, a playground, or a stage for performances even in the future.

By establishing a long-term planning system at the foundation, we were able to create a place to live.

Through this house, we were able to ponder how architecture adapts and changes due to changes in the environment and life.

House in Akishima
© Kazuhisa Kota


House in Akishima
Section 01
House in Akishima
Section 02


House in Akishima
Plan - First Floor

House in Akishima
Plan - Ground Floor


House in Akishima
Model

House in Akishima
Perspective Model
House in Akishima
Perspective Section
House in Akishima
Site Plan