DV Offices
© Javier Bravo

DV OFFICES

KAL A

ARCHITECTS
KAL A

PHOTOGRAPHS
Javier Bravo

CATAGORY
Office Buildings

AREA
800 m²

MANUFACTURERS
Autodesk, Chaos Group, Jung, Legrand, Ursa, Adobe, Arcomobel, Cicogres, Mcneel

YEAR
2021

LEAD ARCHITECTS
Sofía Romeo, Miguel Sotos

DESIGN TEAM
Adrián Paterna

LOCATION
Madrid, Spain

During the first decade of the 21st century and before the 2008 economic crisis, Madrid's suburban areas were highly developed, and their residential capability was exploited to its maximum allowance.

DV Offices
© Javier Bravo
DV Offices
© Javier Bravo
DV Offices
© Javier Bravo
DV Offices
© Javier Bravo

A strict urbanistic regulation forced new constructions to consider a percentage of ground floors to have only and exclusively commercial or office purposes, despite there being no interest or commercial activity at that time.

Many commercial spaces located within residential blocks were never put in use and remained almost abandoned for more than a decade.

DV Offices is a project that aims to activate the existing urban layer with a hybrid program mostly dedicated to office equipment but providing a neutral configuration that allows the space to be transformed in the future.

DV Offices
© Javier Bravo
DV Offices
© Javier Bravo
DV Offices
© Javier Bravo
DV Offices
© Javier Bravo

The initial state of the project used to be two 400m2 units abandoned for more than a decade that needed to be divided into 16 units for freelancers and small companies.

To provide privacy and to avoid the common urban level frictions, a double layer facade acts like a visual filter regulating the outside climate conditions and providing the existing buildings with a unitary appearance.

DV Offices
© Javier Bravo
DV Offices
© Javier Bravo
DV Offices
© Javier Bravo
DV Offices
© Javier Bravo

Considering these units part of two residential blocks, there was a need to provide a solution that respects the existing, being the original structure a rational scheme to divide them, using a 1-meter module to organize the façade and parallel partitions that enclose the 16 units aligned to the existing pillars.

The perforated steel plate of the main façade interacts with nature nearby. The shadow of the trees is huge in spring and summer when they are blooming and full of leaves.

DV Offices
© Javier Bravo
DV Offices
© Javier Bravo
DV Offices
© Javier Bravo

Meanwhile in winter, the shadow is sharp and thin allowing the sun to pass through to the office's main space.

The client insisted on preserving a space linked to the outside to establish a relationship not only visual but physical as well.A full refurbishment was done for almost a year in order to isolate and link all the facilities and installations to the existing structure.

Building’s street levels usually don’t have a transition to the exterior, the border is defined by the entrance.That is why the double façade is displayed along with a transitional space that could be used as a terrace or space in-between.

DV Offices
© Javier Bravo
DV Offices
© Javier Bravo

A bathroom and a small kitchen were provided to allow flexibility and a more comfortable environment and workflow.

New programs and passive climate solutions structure the whole project, while it is integrated into the existing context.


DV Offices
Elevations
DV Offices
Elevation


DV Offices
DV Offices
Plans