Gema Bar
© Bruno Meneghetti

GEMA BAR

Nó Arquitectura

CATEGORY
Bar, Renovation

LOCATION
Centro, Brazil

ARCHITECTS
Nó Arquitetura

AREA
2153 Ft²

PHOTOGRAPHS
Bruno Meneghetti

ARQUITETOS LÍDERES
Achilles Barino E Thaynara Faria

MANUFACTURERS
Enox, Fibrax, Ladrilho Hidráulico, Pierini, Roca

YEAR
2021

The project in question, is a renovation and expansion of the second floor of a 1950s building, in the interior of Minas Gerais, Brazil, with the aim of transforming an old residence into a bar and restaurant.

The architecture was guided by the critical project intertextuality, a search for contemporary solutions and time-spatial arrangements that, at the same time, revere the past.

Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
Gif

The project sought to treat existing spaces and surfaces respectfully, and value construction and its original elements, exalting them to the limit.

The old properties were quite deteriorated, not only due to the wear and tear of time but mainly due to the misuse of the old tenants.

Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti

The consolidated urban context in which the project is inserted, guided not only the design strategies but also a sensitive look at an area of ​​little interest in the city center.

With 210 m², the project is organized in a large interior hall, with a counter dedicated to cocktails in the center, whose shape plays with the idea of ​​a freshly opened egg spreading towards the edges of the house, meeting a curious corridor, backyard, kitchen, bleachers and open-air tables.

Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti

The material palette is extensive, it creates soft and elegant contrasts throughout the ensemble.

Apparent bricks painted in white, not regularized walls, preserved local paintings, and original wooden flooring, design the main hall.

Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti

The counter, the main element of the project, PVC pipes in blue, wood coated with fiberglass, enhance the soft and organic curves, and last but not least, metalwork completes the piece.

The idea was an inversion of values, with the counter as the most desired area of ​​the bar.

The space transition from the indoor to an outdoor area is done through the color palette and lighting, looking for a single objective: to provoke the senses.

Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti

We look for the exact shade of the existing tile and apply it to all the walls and ceilings.The backyard organizes a kitchen, washing area, laundry room, staff area, bathrooms, bleachers, and an open-air lounge.

The Gema bar was created with the aim of operating almost 24 hours a day. It's a restaurant, bar, and nightclub on weekends, where the DJs rock the house from inside the amoeboid counter.

Gema Bar
© Bruno Meneghetti


Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti
Gema Bar
© Bruno Meneghetti


Gema Bar
Section AA
Gema Bar
Section BB


Gema Bar
Facade
Gema Bar
Plan - Ground floor


Gema Bar
Perspective - Counter

Gema Bar
Perspective - General