ANTOINE DE RUFFI SCHOOL

TAUTEM Architecture + bmc2

Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly

AREA
4150 M²

YEAR
2021

M&E ENGINE
Elithis

PHOTOGRAPHS
Luc Boegly

ENVIRONMENTAL CONSULTANTS
Even Conseil

LEAD ARCHITECTS
Tautem Architecture

STRUCTURAL STUDIES
Best Portefaix

MANUFACTURERS
Keim

ASSOCIATE ARCHITECTS
Bmc2

SCHEDULING, PILOTING & COORDINATING
Alpha I Eco

ECONOMIST
Dicobat

ACOUSTICAL PLANNING
Gui Jourdan

Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly

Housing 22 classrooms and common areas, this mineral monolith features strict geometry and spectacular volumes.

Its light-colored concrete façades are sculpted, and the openwork of this thickness forms a colonnade on the port side and a grand staircase on the city side, creating the interplay of light and shadow in its embrasures.

Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly

In contrast to the building’s envelope, the interiors are warm and comfortable thanks to the use of color and wood.

A REMARKABLE SITE

The Antoine de Ruffi school group occupies a strategic spot between the entrance to the new Méditerranée district, and its “inhabited park” coordinated by the urbanist Yves Lion.

Its situation offers, on one hand, a view over the developing suburban fabric, with scattered warehouses, silos, soap factories, large-scale housing estates from the 1970s, and in the distance, the Massif de l’Etoile.

Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly

In the reverse view, towards the west, one sees the port and its huge ships, the towers by Zaha Hadid and Jean Nouvel, as well as the continuous sweep of the highway viaduct.

SCULPTED MONOLITH

At first glance, this monolith combines massiveness and minerality. The monumentality is the condition guaranteeing its existence in this dense district where high rise apartment buildings (up to 17 stories) are slated for construction.

Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly

The architects have voluntarily limited the number of architectural and technical components to guarantee simplicity and longevity and to ensure easy maintenance.

Built with “low carbon,” light-colored concrete, between the pearl white blanc and beige of the coquina sand (dear to Pouillon), the building was poured in place and without joints.

Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly

The painstaking work of the “skin” has produced alternating parts of coquina and smooth, mat and shiny surfaces and an interplay of light and shadow in the embrasures.

BIO-CLIMATIC DESIGN: FAÇADES ADAPTED TO THEIR EXPOSURE

The façades play a protective role. With a thickness of 100 cm, they are the result of a “double wall”, a process of simultaneous pouring of two veils of concrete between which a rigid form of insulation is inserted.

Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly

They combine thermal performance and massiveness to the two mineral façades. In their thickness, the deep embrasures placed here provide the interior with useful voids for installing storage, work stations and fluid circulations.

Placing ourselves at the height of children. The challenge of designing a school for children ages 3 to 11 is to ensure that they love to go to school and that they find the learning environment both as welcoming and protective as one expects of such an institution.

Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly

The ergonomics, the comfort and the attention of taking into account the height of children guided the overall design work all the way down to the slightest details.

JOYFUL AND LUMINOUS INTERIORS

To create surprise and contrast with the minerality of the envelope and always in this Mediterranean style, the interior feels joyful and colorful.

Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly

The softness of curves and the use of wood enabled this children’s universe, warm and enveloping.

This wood, bio-sourced larch from the Alpes, was used with restraint, for the major walls covered in wood paneling and glazed between the class rooms and circulations and for built in furnishings.

Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly

With a thickness of 100 cm, they are the result of a “double wall”, a process of simultaneous pouring of two veils of concrete between which a rigid form of insulation is inserted.

Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School


Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly


Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly
Antoine de Ruffi School
© Luc Boegly


Antoine de Ruffi School
Antoine de Ruffi School
Antoine de Ruffi School

Antoine de Ruffi School
Antoine de Ruffi School
Antoine de Ruffi School
Antoine de Ruffi School


Antoine de Ruffi School
Antoine de Ruffi School
Antoine de Ruffi School