Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE

SAWO RONTGENT COFFEE SHOP

Dhanie & Sal

CATEGORY
Restaurants & Bars, Coffee Shop

LOCATION
Bandung, Indonesia

ARCHITECTS
Dhanie & Sal

AREA
117 m²

ARTWORK
Toni Al

PHOTOGRAPHS
Kie, Salman Rimaldhi

YEAR
2021

CONTRACTOR
Lion Earth Construction

PRINCIPLE ARCHITECTS
Salman Rimaldhi, Dhanie Syawalia

LIGHTING DESIGN
Erreluce

PROJECT ARCHITECT
Ferdio Ariatama

IDENTITY & ENVIRONMENTAL GRAPHIC DESIGN
Nusae

MANUFACTURERS
Toto, Bardi, Dekkson Lock, Himalaya Abadi, Rafes, Santai Furniture, Tegel Panjen, Valentino Gress

Sawo Rontgen occupies the front yard of an existing house in a residential area with a strong tie to medical facilities.

Searching for a unique identity for the second home of Sawo Coffee, we took the location’s rontgen street name as an identity generator and play around with the visual quality of rontgen.

Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE
Sawo Rontgent Coffee Shop
© Salman Rimaldhi

Exploring different modes of transparency to achieve rontgen-like character, glass brick and acid glass were used as the main materials.

The glass bricks arranged as a floating box demarcating the front yard effectively as a space for the cafe, forming a pseudo-boundary.

Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE
Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE

Acid glass was used as the skin of the pavilion and covered elements from the existing house, adding an extra layer to the existing house without making significant changes.

Sawo Rontgent Coffee Shop
© Salman Rimaldhi
Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE

The two materials juxtaposed with both the structural and natural elements, resulting in a broad spectrum of visual transparency we wanted to achieve.

The structure uses exposed H-beam steel in a hot-dip galvanized finish.

The bare structural elements along with the blurred transparency of the glass brick and the acid glass meant to resemble the skin and bone quality of the rontgen visual.

The glass pavilion contains a stark white coffee bar, a signature of Sawo Coffee, serving customers before they enter the cafe area.

Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE
Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE

Hidden inside the box, is an outdoor seating of a circular shape, taking cues from the logo.

Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE
Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE

Its strong form invokes a calming atmosphere, an informal space in dialogue with the architecture. Beside the pavilion a steel staircase is placed, giving access to the acquired room on the upper floor which serves as the indoor seating area.

Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE
Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE

The glass bricks are arranged in a zig-zag manner to ensure a stronger connection and more even weight distribution.

Later the bricks were stretched, creating vertical gaps between the bricks, allowing airflow in and out the glass brick wall and saving the material usage by twenty percent.

Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE
Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE
Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE
Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE
Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE

The pattern that was a result of a pragmatic approach then becomes a set of rules that are carried out throughout the space.

The repercussion could be found in the circular outdoor seating and the tiles flooring on the indoor seating.

The environmental graphic design system applied following said rules by inserting the graphic design elements which form is in harmony with the architectural pattern.

Sawo Rontgent Coffee Shop
© KIE
Sawo Rontgent Coffee Shop
© Salman Rimaldhi


Sawo Rontgent Coffee Shop
North Elevation
Sawo Rontgent Coffee Shop
West Elevation


Sawo Rontgent Coffee Shop
Plan - Ground Floor
Sawo Rontgent Coffee Shop
Plan - First Floor


Sawo Rontgent Coffee Shop
Isometric View
Sawo Rontgent Coffee Shop
Section