BTR House
© Stijn Bollaert

BTR HOUSE

DeDal architectes

PHOTOGRAPHS
Stijn Bollaert

CATAGORY
Houses

MANUFACTURERS
Reynaers Aluminium, STABALUX, Stuv, Viessmann, Zangra, Forbo, Magali Cruysmans, Stone, Velux

CUSTOM FURNITURE
Magali Cruysmans - Designer

LOCATION
Brussels, Belgium

AREA
210 m²

YEAR
2021

BTR House
© Stijn Bollaert
BTR House
© Stijn Bollaert

Located in a street made up of townhouses, the new construction stands precisely at a significant shift in the alignments of the fronts of the buildings between the upper and lower parts of the street.

BTR House
© Stijn Bollaert
BTR House
© Stijn Bollaert
BTR House
© Stijn Bollaert

Looking for integration with the existing buildings, the new volumetry plays with this misalignment difference and creates a fold in the front facade which compensates for both the depth offsets and the alignments of cornice levels.

This set of levels and openings of spaces is also perceptible on the facade and the materials have been chosen to take up the expression of the structure of the wood frame construction.

BTR House
© Stijn Bollaert
BTR House
© Stijn Bollaert
BTR House
© Stijn Bollaert
BTR House
© Stijn Bollaert
BTR House
© Stijn Bollaert

Inside, the spaces follow one another in a work of sequence in half-levels, or rather in quarter-levels. Articulated by integrated furniture elements, the differences in floor heights make it possible to organize the living spaces in a very open way.

BTR House
© Stijn Bollaert
BTR House
© Stijn Bollaert

The color of the material is intended to evolve over time in shade variations that will integrate with the colors of the existing facades of the other houses on the street.At the level of the wooden structure of the construction, the rear facade and most of the front facade are composed of curtain facades and cladding in wood Red Cedar.

BTR House
© Stijn Bollaert
BTR House
© Stijn Bollaert

There are very few partitions and the gradual intimacy is created by the gradual ascent of the platforms.Finally, at street level, the masonry and concrete structural base calls for a different treatment of the facade.To express this mineral base, the choice fell on a light tiling.


BTR House
Ground Floor Plan
BTR House
First Floor Plan
BTR House
First Floor Plan


BTR House
Section