Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck

YOUTH HOSTEL GERLOS

lechner & lechner architects

AREA
7560 m²

YEAR
2021

PHOTOGRAPHS
Julian Hoeck

MANUFACTURERS
Graphisoft, Binderholz

LEAD ARCHITECT
Christine Lechner

BUILDING PHYSICS
Ingenieurbüro Ing. Denis Gappmaier

DESIGN PLANNING
Lukas Ployer

VISUALIZATION
Paul Lechner

SUBMITTING ARCHITECT
Michael Trixl

CLIENT REPRESENTATION
Joerg Neumaier , Arne Tammen

FURNITURE DESIGNER
Stehaphan Keil

STRUCTURAL ENGINEER
Thomas Forsthuber

FIRE PROTECTION
Golser Technisches Buro GmbH

GEOLOGY CONSULTANT
Mag. Andreas Pflügler GmbH

HOUSE TECHNIC DESIGN CONSULTANT
Bestra GmbH, OPTIPLAN Ingenieurgesellschaft für technische Gebäudeausrüstung und Energiewirtschaft GmbH

LOCATION
Hochkrimml , Austria

CATEGORY
Hostel, Sports Architecture

The "youth hostel Gerlos" is located in the Austrian Alps in the village of Hochkrimml at an altitude of 1700 meters. Skiing is firmly anchored in Austrian society and is part of school teaching.

Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck
Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck

This project aims to make school trips in an ecological environment more affordable. That is why the hotel was built from regional wood in solid wood construction, the hotel is heated by biomass district heating, electricity comes from photovoltai.

The hotel has around 7500 m2 of usable square meters, around 450 beds, and, for bad weather, around 2200 square meters of indoor sports areas such as a climbing wall, a gym, and much more.

Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck
Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck

The journey is not made by individual transport but mainly by coach and the leftover wood from the transport of the cross-laminated timber walls was processed into furniture.

The main structure of the youth guest house is designed as a longitudinal structure in timber construction.

The vertical of the ramp access and the numerous air spaces between the floors develop a spatial symbiosis and enable rich transverse views to a three-story climbing wall that starts in the second basement level at the sports area.

This access is positioned centrally over the entire width of the longitudinal structure and extends the space of the foyer vertically through the air hole in the middle of the ramps.

Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck
Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck
Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck

This square is accompanied by two side wings at ground level, which are spatially differentiated towards east and west as a landscape wave and allow the square to sink into the landscape as a cut in the terrain.

In concrete terms, this means that these two parts of the building that accompany the village square are poured into the landscape and then planted with greenery.

The youth hostel creates a center in the village with its spatial arrangement and leisure activities.

Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck
Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck

They merge with the environment. When you approach the youth hostel, it appears as a simple wooden structure.

Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck
Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck

Access to the main structure is through a single-story area that is glazed over the entire width from the village square.

Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck
Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck

Spatial complexity arises when approaching the building. As you delve deep into the landscape along the course of the village square, more and more views of the lower-lying landscape emerge through the main building.

This takes place through numerous air spaces between the floors, which give the simple structure a visual permeability on closer inspection.

The height of this area corresponds to the poured-in wings of the building that flank the village square and allows the main structure to float like a bridge over the village square.

Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck
Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck
Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck

The ground floor on the level of the village square contains the foyer, from which the floors are accessed with ramps.

The urban and spatial intention is to create a south-facing U-shaped “village square” between the main building and the street, which functions as a mediating semi-public zone between the youth hostel and the surrounding buildings.

Youth Hostel Gerlos
© Julian Hoeck


Youth Hostel Gerlos
Under Ground Plan 
Youth Hostel Gerlos
Ground Floor Plan 


Youth Hostel Gerlos
Section 1
Youth Hostel Gerlos
Section 2
Youth Hostel Gerlos
Section 3

Youth Hostel Gerlos
Site Plan 


Youth Hostel Gerlos
Facade Detail 

Youth Hostel Gerlos
Sketch