Zhujiajiao Tourist Center

Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu

Zhujiajiao Tourist CenteR

Wuyang Architecture

CATEGORY
Tourism

LOCATION
Shanghai, China

ARCHITECT
Wuyang Architecture

AREA
1781 m²

YEAR
2021

PHOTOGRAPHS
Qingshan Wu

MANUFACTURERS
Skf Construction

LEAD ARCHITECT
Lu Feng

DESIGN TEAM
Chuanchen Li, Wenlai Zhu, Beibao Zhu, Yi Gao

COLLABORATORS
Scadi, Skf Construction

Zhujiajiao Tourist Center is located on the west-north corner of Zhujiajiao old town, which is a historical conservation area in Qingpu District, Shanghai.

Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu
Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu

The site is also a cross-boundary between historical area and the new town developed in the past twenty years. The context of the project, therefore, is twofold: on one hand.

A local historical feature of the old town, and the spatial condition of a new urban environment on the other hand. How to respond to such a context, is the start point of design thinking for the new building.

Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu
Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu

The building of the tourist center has two floors. The ground floor, mainly used as an information center and public lavatory for visitors, is enclosed by a glass curtain wall.

The gable wall of overhanging volume is permeated, with grating panels covered by mirror-polished stainless steel.

Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu
Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu
Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu

To reduce the scale of the new building, the ramp roof is transformed into a composition of two triangle parts.

The roof made by metal cladding system is given the color of dark gray and the shape of ramp roof to achieve the building regulation of historical area.

Transparent surfaces present a kind of publicity, create a friendly interface towards the street and outside space, and also bring natural light into the interior.

Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu
Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu
Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu

The first floor is used as offices of tourist management and service. The form of overhanging timber frame brings the building an identity that is not only visual but also a material and technological conversation with those historical buildings in the old town, whose facades are always featured by timer windows, doors, planks, and components.

The tourist center is closed to Kezhiyuan Road. Facing the street, an overhanging volume expands forward to identify a covered entrance space.

Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu
Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu

Light flows into the empty volume, mirrors reflect the surrounding scene. The entrance space becomes a joint point between architecture and urban space.

In comparison with an open field, the feature is drawn by the low density of new town, this covered space brings a chance to visitors to leave an experience about the place.

Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu
Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu

The information center provides services like tickets, tour guides, lounges, gift stores, etc. A strip of skylight window is set on the overhead of information desk to bring natural light, and make the interior more comfortable.

The public lavatory is designed following the 3A standard of tourist toilet, with an independent washing place, family lavatory, and baby care room. Skylights are also introduced into the toilet rooms to give visitors a better experience inside.

Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu
Zhujiajiao Tourist Center
© Qingshan Wu

The design of Zhujiajiao Tourist Center aims to respond to the historical and cultural context of the old town, but also pay attention to the experience of placelessness, as a general production of rapid development of suburb new town, and try to make a contribution to the reconstruction of the place.


Zhujiajiao Tourist Center
Site plan. Image Courtesy of Wuyang Architecture
Zhujiajiao Tourist Center
First floor. Image Courtesy of Wuyang Architecture
Zhujiajiao Tourist Center
Second floor. Image Courtesy of Wuyang Architecture
Zhujiajiao Tourist Center
Section. Image Courtesy of Wuyang Architecture