599 Music School
© Suryan // Dang

599 MUSIC SCHOOL

Studio Organon

ARCHITECTS
Studio Organon

PHOTOGRAPHS
Suryan // Dang

CATAGORY
Schools

MANUFACTURERS
Candor View, Jindal Mechno Bricks, Mitsubishi

STRUCTURAL CONSULTANT
Manjunath Consultants

PRINCIPAL ARCHITECT
Saurabh Dakshini

DESIGN TEAM
Akshat Dayal, Subhash Ramisetty, Dilip Singh

LOCATION
Gurugram, India

AREA
12500 ft²

YEAR
2020

599 Music School
© Suryan // Dang
599 Music School
© Suryan // Dang

This is a greenfield project to house a music school on a suburban plot of land. The institutional feel is inspired by the Brutalist form.

599 Music School
© Suryan // Dang
599 Music School
© Suryan // Dang
599 Music School
© Suryan // Dang

The project is contextualized by the view of a surrounding green belt that defines the relationship between the indoors and outdoors.As a project completed during the pandemic, the studio worked remotely for the first time.

Natural light is used as a material which flows through the space, which gives the interior a softness, that juxtaposes with the hardness of the brick and concrete exterior.

The built form is divided into two rectangular blocks with circulation in the middle for flexibility of use.

599 Music School
© Suryan // Dang
599 Music School
© Suryan // Dang
599 Music School
© Suryan // Dang
599 Music School
© Suryan // Dang
599 Music School
© Suryan // Dang

Double height spaces between these blocks create courtyards that visually distinguish the two masses. Aluminum frame windows and a metal staircase protrude out of the building, which provides a unique definition and contrast that marks the building on the landscape.

In line with the studio’s key philosophy of creating timeless, sustainable design was the use of durable, long-lasting materials, which have a low environmental footprint. Fly ash bricks and fly ash concrete bricks help to reduce the carbon footprint of the construction.

Special care was given to use only the specific, required number of bricks in an intentional manner, as each brick was stacked in vertical alignment with one over the other.

This made for an interesting grid which in turn enabled the simple material to function as both the outer façade and the interior wall finish.

599 Music School
© Suryan // Dang
599 Music School
© Suryan // Dang

Several setbacks were encountered as nation-wide lockdowns led to halts in construction, a break in supply of materials and delayed timelines; despite these challenges, 599 was completed in time.


599 Music School
Plan - Stilt Level
599 Music School
Plan - First Floor
599 Music School
Plan - Second Floor
599 Music School
Plan - Third Floor
599 Music School
Plan - Fourth Floor
599 Music School
Plan - Basement


599 Music School
Section A-A

599 Music School
Section B-B


599 Music School
Elevation A-A
599 Music School
Elevation B-B