Marcinelle II School
© Utku Pekli

Marcinelle II School

OPEN ARCHITECTES + LT2A

CATEGORY
Classrooms

LOCATION
Charleroi, Belgium

AREA
1050 m²

YEAR
2021

PHOTOGRAPHS
Utku Pekli

MANUFACTURERS
Heradesign, Ceramicasmora, Eko Okna

STABILITY ENGINEER
Arcadis Belgium

COORDINATION HEALTH & SAFETY
Sixco

GENERAL CONTRACTOR
R. De Cock

The quality of the site is due to its location in the heart of a planted island. The buildings of the establishment are pavilions between which users can move freely.

Marcinelle II School
© Utku Pekli
Marcinelle II School
© Utku Pekli

The poetry of this place is enhanced by beautiful trees that form axes or points of interest. However, the transition between the layout in the heart of the block and the street is currently poorly resolved.

This project constitutes a solution that reconciles the opening to the heart of the school with the definition of a boundary on the street.

Marcinelle II School
© Utku Pekli
Marcinelle II School
© Utku Pekli

The administrative building and the annexed premises are also an opportunity to offer a new image of the Athénée Royal Jules Destrée and to make the site safer.

1- Enhance the planted heritage. The planted avenue is the backbone of the establishment. It distributes all the main parts of the school.

Marcinelle II School

© Utku Pekli

Marcinelle II School
© Utku Pekli

It is important to extend this axis onto the street. In the same way, a beautiful tree against the southern boundary of the plot forms a transition between the school and the neighboring houses. It is essential to keep it.

2- Organise access. The site must be accessible to users as well as to emergency vehicles. These two types of access are separated in order to limit the height of the canopy that covers the main entrance at the end of the planted axis.

Marcinelle II School
© Utku Pekli
Marcinelle II School
© Utku Pekli
Marcinelle II School
© Utku Pekli

It seems important to create a space where pupils can gather safely before and after the school day. The drop-off point will be located on this plot.

3- Build on the periphery of the site. The poetry of the site lies in the generosity of its open spaces. It is essential to optimize the surface area and to build on the eastern edge of the site.

However, the project provides for a certain distance from the street to offer more breathing space and to keep the ground floor offices away from passers-by.

Marcinelle II School
© Utku Pekli
Marcinelle II School
© Utku Pekli

This space could be occupied by planters integrated into the architecture. The construction at the edge of the site makes it possible to secure the establishment, control access, and free up space for a few parking spaces.

4- Integrate into the existing fabric to offer a new face. The configuration of the neighboring houses on either side of the site does not allow for the construction of a continuous building front.

Marcinelle II School
© Utku Pekli
Marcinelle II School
© Utku Pekli

To the north, the project is articulated with the adjacent plot thanks to a wall that will serve as a signaling element for the school and thanks to the entrance porch.

To the south, the link will be made through the beautiful existing tree. The building thus connected to the existing fabric will become the new face of the school facing the city.

Marcinelle II School
© Utku Pekli
Marcinelle II School
© Utku Pekli


Marcinelle II School
Plan - Site
Marcinelle II School
Plan
Marcinelle II School
Elevation
Marcinelle II School
Elevation


Marcinelle II School
Plan
Marcinelle II School
Schemes

lt2a
lt2a
237 Rue Marcadet 75018 Paris, France