Riverside House
© yashiro photo office

Riverside House

Shinji Nakano Architects

CATEGORY
Houses

LOCATION
Fukuoka, Japan

AREA
74 m²

MANUFACTURERS
Sanwa, Lixil

LEAD ARCHITECT
Shinji Nakano

STRUCTURE ENGINEER
Kai Structure Design Office

It is a house for a family of four. After my sons left home in the future, I wanted a home for the couple to have a comfortable life. This time, which is the second time to build a house, we decided to plan with a minimum budget and scale.

Riverside House
© yashiro photo office
Riverside House
© yashiro photo office

The site is sandwiched between narrow roads and curved rivers, and the pleasant breeze that passes through and changes in the water level of the river is impressive.

It was natural for a couple who loved nature to choose such an environment. On the other hand, there is an arterial road beyond the narrow road, and the line of sight from there must be taken into consideration.

Riverside House
© yashiro photo office
Riverside House
© yashiro photo office

Therefore, while making the best use of this environment, we aimed for a flexible architecture in which the residents themselves can freely adjust their involvement.

First, we placed a long volume along the river on the east-west axis and made a plan to allow people, wind, and sound to pass through without distinction by large windows and terraces in each of the north and south.

Riverside House
© yashiro photo office
Riverside House
© yashiro photo office

The large circular terrace on the south side is an approach to a building with many plants.

The adjacent sunroom is usually a storage room for surfboards and camping equipment, but its use changes depending on how the large translucent polycarbonate hinged door, which borders the terrace, opens.

Riverside House
© yashiro photo office
Riverside House
© yashiro photo office

This hinged door is also an environmental device that controls the line of sight from the arterial road, ventilation, and sunshine.

We secured a large loft space to cover the limited floor area and made it a space for our sons.

Most of the floors in the room are made of concrete, which seamlessly connects to the river while drawing in the free atmosphere of the circular terrace and sunroom.

Riverside House
© yashiro photo office
Riverside House
© yashiro photo office

The terrace on the north side, which is connected to the housework space, is a private and static place where you can hang your laundry and take a leisurely look at the river.

In a series of movements, the resident makes a choice that suits the occasion, and the architecture responds to it.

Riverside House
© yashiro photo office
Riverside House
© yashiro photo office

I hope that such an organic relationship will connect the resident and the environment and become a link to live there.

Riverside House
© yashiro photo office
Riverside House
© yashiro photo office

Riverside House
Plan - Ground Floor
Riverside House
Plan - 2nd Floor
Riverside House
Plan - Site
Riverside House
Section