Casa E15
© Javier Agustín Rojas

CASA E15

Centro Cero

ARCHITECTS
Centro Cero

AREA
350 m²

YEAR
2021

MANUFACTURERS
DORWIN, Diinámica NRG, Ebenor, Fenbel, Gramabi, Grupo LTN, JC Aberturas, Navarro Ache, Nuciari, Silma, Vibrocom

PROJECT MANAGEMENT
Leonardo G. Valtuille, Carolina Antolini

LOCATION
Marcos Paz, Argentina

COLLABORATORS
Ariana Miranda, Marina Balduzzi, Fernanda Mierez, Martín Martínez

CATEGORY
Houses

The project is located in a country club on Route 6, in the district of Marcos Paz, province of Buenos Aires.

Casa E15
© Javier Agustín Rojas
Casa E15
© Javier Agustín Rojas

In a predominantly rural setting, the neighborhood takes the form of two leaf-shaped clusters, containing a large central park.

Bordering on this void, at the end of the area, is the lot on which the house stands.

Casa E15
© Javier Agustín Rojas
Casa E15
© Javier Agustín Rojas

The orientations, as much as the semicircular shape of the property and its relative location in the neighborhood, define the implantation of the house.

The favorable sun from the east also offers the best and most extensive views towards the central park, without interference.

Casa E15
© Javier Agustín Rojas
Casa E15
© Javier Agustín Rojas

Consequently, the main functions of the house -the living room and the bedrooms- are located on this site.

In contrast, the service areas are located to the west, filtering the afternoon sun and the views of the neighbors.

The section and the material definition of the project end up establishing a large part of the imprint of the house.

Casa E15
© Javier Agustín Rojas
Casa E15
© Javier Agustín Rojas

In this way, the longitudinal space is supported on the straight side of the lot with access from the north and ascending to the south, generating a second, more private, and contained floor to take advantage of the views from a higher level.

Particularly in this project, the constructive logic arises from the outset, resulting in an opportunity to develop a system that combines noble, bare, low-maintenance materials that tolerate the execution of the work in successive stages.

Casa E15
© Javier Agustín Rojas
Casa E15
© Javier Agustín Rojas

The result is a house that is defined by this material logic, both in its modules and in its facilities and equipment.

The exposed “Silma” brick solves the closed sides, filtering views of the service areas and diluting the open spaces, but without interfering with the sloping shape of the roof.

Casa E15
© Javier Agustín Rojas
Casa E15
© Javier Agustín Rojas

That resulting triangular space is transparent, it is glazed, both inside and outside, giving lightness to the whole and multiplying the situations of light during the course of the day.

The double metal sheet and thermopane polyurethane cover that allows maximizing insulation and execution times are also shown in its original expression.

The metallic structure of IPN and UPN tubes is always visible, structuring the project and characterizing it.

Casa E15
© Javier Agustín Rojas
Casa E15
© Javier Agustín Rojas

The walls to the east, also made of thermopanel, are amalgamated with aluminum carpentry that lightly resolves the enclosure on the wall.

In keeping with this logic, the section completes the design. A unique and pure volume with a folded roof that grants access through the lowest point after crossing a large semi-covered space, allowing the entire work to be perceived, the rising roof, the balcony, and the different situations of opacity and transparency.

Casa E15
© Javier Agustín Rojas


Casa E15
Longitudinal Section 
Casa E15
TRansversal Section 


Casa E15
Ground Floor 
Casa E15
Top Floor 


Casa E15
East View 
Casa E15
West VIEW 


Casa E15
Implantation 
Casa E15
Implantation