Norris Road Residential
© Reshma Kamath

NORRIS ROAD RESIDENTIAL

The Purple Ink Studio

AREA
22800 ft²

YEAR
2021

MANUFACTURERS
Atlas Schindler, Kohler, Prashali Bricks, Wiernerberger India

STRUCTURAL CONSULTANTS
Design Ventures Pvt Ltd

LEAD ARCHITECTS
Akshay Heranjal

MEP CONSULTANTS
Cratis Designers Pvt Ltd

PHOTOGRAPHS
Reshma Kamath

PROJECT ARCHITECT
Priyanka Bankapur

PROJECT ENGINEER
Jaikumar

LANDSCAPE DESIGN
Aditi Pai

INTERIORS
VIDYA

LOCATION
Bangalore, India

CATEGORY
Apartments, Residential

Located on an ancestral property of 12,800 sqft in central Bangalore (India), Norris Road Residential is built for the new generation where 6 families could reside, enjoying the best of collective living while having their own private spaces.

Norris Road Residential
© Reshma Kamath
Norris Road Residential
© Reshma Kamath

The antiquity of the existing structure had to find a new life with the new built form. This became the motivating factor for building the material palette and connecting with the existing landscape.

The building is oriented in a north-south direction with 2 units planned per level. To cut down on the sun, the southern side was planned with recessed decks and vertical fins for the private areas.

Norris Road Residential
© Reshma Kamath
Norris Road Residential
© Reshma Kamath

Openness and privacy are controlled through careful consideration of glazing positions. Jaali/Mashrabiyas were used as a symbolic gesture reflecting the memories of the past, which existed back then.

The northern side of the façade is planned with fins planned strategically to get in the northern light. Internally, the structure is built in Porotherm hollow clay blocks which have thermal insulation properties along with Local Indian Granites & Sandstones.

Norris Road Residential
© Reshma Kamath
Norris Road Residential
© Reshma Kamath

The entire built form, especially the brick components is highly handcrafted, where the vertical fins with their curved edges are constructed using bricks where every size had to be measured and cut.

The façade expresses the variations in texture and color inherent within its composition. This material palette was selected to complement each other aesthetically and also as an ode to the bygone era.

Norris Road Residential
© Reshma Kamath
Norris Road Residential
© Reshma Kamath

The southern side formed the main entrance to the building which was flanked by 2 existing trees. The trees held ancestral roots and the arched portal responded to them.

The parabolic form of the arch was planned to reinforce the connection of volumes.

Norris Road Residential
© Reshma Kamath
Norris Road Residential
© Reshma Kamath

The relationship is further enhanced by the interaction it performs with the tapering base of the arch.

Norris Road Residential
© Reshma Kamath
Norris Road Residential
© Reshma Kamath
Norris Road Residential
© Reshma Kamath

The parabolic arch, planned as an entrance canopy rested on pedestals on either side supporting the tapering end of the arch with the entire construction process was challenging with respect to the site conditions.

Norris Road Residential
© Reshma Kamath
Norris Road Residential
© Reshma Kamath
Norris Road Residential
© Reshma Kamath

The construction methodology of the parabolic arch was planned with the skeleton first being readied in a local factory and assembled on-site.

Post this, there were 2 Layers of Bricks, with a 75mm thick concrete sandwiched between them with minimum reinforcement, while sensitively working around 2 large existing trees on both ends.

The entire assembly was done with local labor from the site and the process took a little more than 2 months to complete.

These screens also act as visual barriers and bring in patterns highlighted by the sunlight.

Norris Road Residential
© Reshma Kamath
Norris Road Residential
© Reshma Kamath

The building, with all its workings, functions as a selective environmental filter, enhancing the best components of the regional climate of Bangalore while keeping the idea of the local, crafted details intact.

Embracing the new lifestyle while preserving the roots that have been cherished by the family ‘The Norris Road Residential’ is planned as a Spiritual epiphany for the soul.

Norris Road Residential
© Reshma Kamath


Norris Road Residential
Basement Plan 
Norris Road Residential
Ground Floor Plan 
Norris Road Residential
First & Second Floor Plan 


Norris Road Residential
South Elevation 

The Purple Ink Studio
T +91 8867265213
The Purple Ink Studio
10/2, Ground floor, 13th main, Near Mt. Carmel College, Off Palace road, Vasant Nagar, Bengaluru 560052 Karnataka, India.