The Garden Room
© Ypsilon Business Photography

THE GARDEN ROOM

Objekt Architecten

AREA
60 m²

YEAR
2021

LEAD ARCHITECTS
Niels Van der Straeten, Dries Van Nieuwenborgh, Mahir Yavas

MANUFACTURERS
Alu-Coating, SAPA building systems

LOCATION
Lebbeke, Belgium

CATEGORY
Houses, Extension

We were commissioned to transform an existing 2-car garage into a place where the residents could retreat and enjoy the garden. On top of that, the need for a covered parking space remained.

The Garden Room
© Ypsilon Business Photography
The Garden Room
© Ypsilon Business Photography
The Garden Room
© Ypsilon Business Photography

In its original state, the existing L-shaped house embraces the terrace. By adding a new volume, we enclosed that outdoor area along the east side as well.

This creates a U-shaped patio that radiates a southern atmosphere through the flamingo-pink flagstones and vegetation.

The Garden Room
© Ypsilon Business Photography
The Garden Room
© Ypsilon Business Photography
The Garden Room
© Ypsilon Business Photography
The Garden Room
© Ypsilon Business Photography

The new vine planted against the old facade provides a beautiful, natural connection between old and new, especially during the autumn months when the leaves turn red.

The attached volume was given a profiled aluminium cladding in a Swedish red - Faluröd - colour that contrasts nicely with the grey cemented outer wall of the existing house.

The Garden Room
© Ypsilon Business Photography
The Garden Room
© Ypsilon Business Photography
The Garden Room
© Ypsilon Business Photography

The result of this conversion is a beautiful, 'hidden' garden room where the residents can retreat to enjoy the garden or to read.

By dividing the rectangular floor plan of the new volume diagonally, more space was created in the garage on the street side, freeing up extra space for bicycles.

The rear was optimally used to provide the widest possible perpendicular view of the garden at the back from the garden room.

The Garden Room
© Ypsilon Business Photography
The Garden Room
© Ypsilon Business Photography
The Garden Room
© Ypsilon Business Photography
The Garden Room
© Ypsilon Business Photography

The garage door is covered in the same material as the façade, making it invisible. The front of the garden room was fitted with two beautiful windows. A large window at street level was concealed by allowing the aluminium cladding to continue in the form of a claustra.

This allows contact with what is happening on the street, but without being transparent. At the end of the sloping - green - roof, there is a second large window through which the southern light is drawn in as much as possible.

The Garden Room
© Ypsilon Business Photography
The Garden Room
© Ypsilon Business Photography
The Garden Room
© Ypsilon Business Photography

As nothing can match the real beauty of nature, this design was given a real connection with nature, the sun and daily life through the many large window openings.

Inside the garden room, a consistent use of finishing and materials was chosen. Both the interior walls, the ceiling and the joinery have the same wooden trim.

This accentuates the spaciousness of the room. The indirect lighting on the street side enhances this spaciousness through its verticality. The connection with the existing house was minimised by the installation of a sliding door with the same wooden finish.

 We were inspired by the famous cellar room in Villa Livia, where Livia Drusilla could enjoy wonderful frescoes of nature scenes, hidden from the rest of the house.

The Garden Room
© Ypsilon Business Photography
The Garden Room
© Ypsilon Business Photography

The garage has been given an additional function and also serves as a storage space for garden materials. A double-leaf door gives access to the garden and also provides an easy passage from the street to the garden.


The Garden Room
Plan - Ground Floor 
The Garden Room
Plan - Roof 
The Garden Room
Front Elevation 
The Garden Room
Section