Jaurès Petit Housings
© Sergio Grazia

Jaurès Petit Housings

archi5

CATEGORY
Social Housing, Detail

LOCATION
Paris, France

AREA
4874 m²

YEAR
2021

ARCHITECTURE
Archi5

PHOTOGRAPHS
Sergio Grazia

MANUFACTURERS
Minco, Elzinc, Sivalbp

STRUCTURE ENGINEER
Evp

LANDSCAPER
Atelier Roberta

ACOUSTIC ENGINEER
Cap Horn Solutions

ENVIRONMENTAL ENGINEER
Albert & Co

MAIN CONTRACTOR
Gtm

ECONOMY
Ateec

Located on a plot of land in the heart of the block occupied by an 8 stories car park, the project comprises two operations of 75 housing units for sale and 74 social housing units.

The project proposes to engage the project’s actors, as well as the inhabitants, in the steps of a rational, visionary, and sustainable approach to urban transformation.

Trees punctuate the wide-open spaces, with rather light foliage chosen for their flowering, the annual signal of renewal.

Jaurès Petit Housings
© Sergio Grazia
Jaurès Petit Housings
© Sergio Grazia

1 m3 of new wood means one ton less CO2 in the atmosphere. Wooden construction favors the use of renewable energies, reduces energy consumption, and favors the use of bio-sourced materials.

The social housing building is built in a wooden structure, while the building for homeownership is built by preserving and adapting the concrete structure of the existing car park. Through their respective specificities, the two projects meet the overall challenge set.

Jaurès Petit Housings
© Sergio Grazia
Jaurès Petit Housings
© Sergio Grazia

The preliminary costs of demolition are completely reviewed. The new wood-frame operation of the Jaurès housing offers a structure adapted to the specifications of Paris Habitat (thickness of the building, orientations, interior organization).

The social housing operation is composed of the main building, two one-story wings, and a set of two-story houses along the eastern party line.

Jaurès Petit Housings
© Sergio Grazia
Jaurès Petit Housings
© Sergio Grazia

Beyond the quality of the new housing, the project is guided by the improvement of the pre-existing building, the harmony.

And the balance between the new and old inhabitants of the site. The implantation of the buildings, perpendicular to the head buildings, offers a maximum of visual openings.

No facing buildings are created. The new dwellings are oriented east-west. Sliding shutters increase the privacy of the inhabitants, blurring the lateral views.

Two large side passages allow for a real greening of the site. Sunny and open, these gardens are planted with tall trees. In the heart of the plot, a large crossing is now perceptible.

Jaurès Petit Housings
© Sergio Grazia
Jaurès Petit Housings
© Sergio Grazia

By preserving the traces of the existing building, the project links the district to the essence of its constitution.

It determines a new urban perception, a fluidity of space. The gardens of the two projects are realized in continuity in a single, large garden.

This peripheral district in the process of becoming residential was home to multiple activities that forged its urban structure. Totally rethought, but not erased, the heart of the block is transformed in continuity, without rupture or denial.

The social housing building, on the Jaurès side, uses the codes of the old building with a visible wooden frame that supports the balconies. With a strong and committed commitment to preservation and ecological construction of high environmental quality, the project brings to the site the ambition of quality, ethical and sustainable architecture.

Jaurès Petit Housings
© Sergio Grazia
Jaurès Petit Housings
© Sergio Grazia

The materials used, wood cladding and zinc roofing, are natural and sustainable. The typological variety gives rise to a varied architectural language, which composes a coherent urban assembly. This play of scale and materials favors the expression of a domestic, friendly language.

In addition, wood and its dry process allow for a drastic reduction in construction site pollution. This is a real asset in a particularly dense and difficult to access urban site such as this one, and with a construction site whose phasing in an occupied site makes the advantages of this material unavoidable. In spatial continuity, the gardens are delimited in the center of the plot. The pedestrian paths also serve as a scaling path and run alongside the buildings throughout the plot.

Wood brings environmental qualities to the building in a passive way while giving it a warm and enhancing identity. This desire to highlight the material wood is also found at the heart of the housing in which we have chosen to leave the CLT visible in the dry rooms, as a manifesto. Thus the social housing proposed is generous, of quality (balconies, double exposure, etc.) and offers an image that is both ecological and modern.

Dense and continuous for the pathway, the garden is scattered around the planted spaces. This management method, developed from the garden of La Vallée, then theorized and extended to all spaces and all scales has been exported to cities in France and abroad.

Jaurès Petit Housings
© Sergio Grazia


Jaurès Petit Housings
Floor Plan
Jaurès Petit Housings
Floor Plan
Jaurès Petit Housings
Floor Plan
Jaurès Petit Housings
Floor Plan


Jaurès Petit Housings
Elevation
Jaurès Petit Housings
Elevation


Jaurès Petit Housings
Section
Jaurès Petit Housings
Section

Jaurès Petit Housings
Section

Jaurès Petit Housings
Section

Archi5 Sarl D'architecture
T +33 1 41722727
Archi5 Sarl D'architecture
48-50 Rue Voltaire, 93100 Montreuil, France