Housing in Anton-Schall-Gasse

Housing in Anton-Schall-Gasse
© Daniel Hawelka

HOUSING IN ANTON-SCHALL-GASSE

trans_city / Christian Aulinger, Mark Gilbert 

AREA
3872 m²

YEAR
2021

MANUFACTURERS
Elea GmbH, Felbermayer Fenster GmbH, Walzer Fertigteilziegel GmbH

LANDSCAPE ARCHITECTURE
Landschaftsarchitekt, DI Jakob Fina

STRUCTURE
Buschina u. Partner

GENERAL CONTRACTORS
Rhomberg Bau

PROJECT ARCHITECT / COMPETITION & DESIGN
Matthias Brandmaier

ASSISTANT ARCHITECT / COMPETITION & DESIGN
Tana Kubikova

PROJECT MANAGER / REALISATION
Markus Steiner

ASSISTANT ARCHITECT / REALISATION
Manuel Pawelka

RAINWATER MANAGEMENT
DI Karl Grimm

SITE AREA
3.870 m2

GROSS FLOOR AREA
3.872 m2

FAR
1,00

BUILT FOOTPRINT
1.440 m2

LOCATION
Vienna, Austria

CLIENT
SiedlungsUNION Gemeinnützige Wohnungs- u. Siedlungsgen.m.b.H

CATEGORY
Apartments

Housing in Anton-Schall-Gasse is social housing located on the edge of Vienna’s Floridsdorf district, a place where the city melts into the countryside. This project infuses affordable architecture into a dexterous, strikingly sculptural solution for an extraordinary site.

Housing in Anton-Schall-Gasse
© Daniel Hawelka
Housing in Anton-Schall-Gasse
© Daniel Hawelka

To the north, the parcel faces onto the wooded pastures surrounding the Marchfeld Canal, a waterway built in the latter 20th century for agricultural irrigation. To the south lies the Ernst-Theumer-Hof – a very charming, 1980’s housing-estate with a long, green common at its center.

ASG’ s two differently sized blocks form an eye-catching apex for the Theumer-Hof while they delineate a strong, stunningly articulated edge towards the park-like pastures.

Housing in Anton-Schall-Gasse
© Daniel Hawelka
Housing in Anton-Schall-Gasse
© Daniel Hawelka
Housing in Anton-Schall-Gasse
© Daniel Hawelka

The project develops out of this park-side edge. Its long, northwest-facing front is given a serrated facade to enhance natural lighting and optimize views. This saw-toothed configuration becomes the organizing principle for the estate.

It generates an offset grid that locates structural axes, subdivides space, organizes the sky-lit corridors, and creates distinctive floorplans with an unusually high ratio of the exterior wall to floor space.

Sets of curved balconies – extrapolated from the grid – provide the apartments with outdoor space and lend the architecture its expressive note.

Housing in Anton-Schall-Gasse
© David Schreyer
Housing in Anton-Schall-Gasse
© David Schreyer

Exacting planning and the application of cutting-edge building technology reduced construction costs for the building's shell.

Exterior carrying walls are built from robot-assembled, prefabricated brick walls, and the project's grid is precisely coordinated with industry-standard dimensions for poured-in-place shuttering. The economical construction of the building’s shell is enriched by high-quality handwork and detailing.

Housing in Anton-Schall-Gasse
© Daniel Hawelka
Housing in Anton-Schall-Gasse
© Daniel Hawelka

The curves of the balconies are precise and smooth; their surfaces are rendered in a combed stucco that plays in the light.

Subtly contrasting, alternating bands of smooth and combed stucco accentuate the sculptural lines of the building. Patterned surfaces of glazed ceramic bricks highlight the building's entries and enliven the central court of the ensemble.

Housing in Anton-Schall-Gasse
© Daniel Hawelka
Housing in Anton-Schall-Gasse
© David Schreyer

Groundwater heat-pumps, powered by Vienna’s highly ecological electric grid (81% of electricity from renewable sources Austria-wide), use component-activated concrete floor decks to heat in winter and cool in summer.

Importantly, ASG is a climatically responsible and use-neutral building that consumes a minimum of energy from fossil-fuel sources.

This seasonal heating /cooling cycle ensures that the local ground-water temperature remains constant.

Housing in Anton-Schall-Gasse
© David Schreyer
Housing in Anton-Schall-Gasse
© Daniel Hawelka

Warm water is provided by rooftop solar panels, supported by electric boilers for peak usage and overcast days. The simple and cost-effective construction produces a loft-like building shell that is subdivided using drywall partitions.

This system can be economically retrofitted for a variety of uses without affecting the buildings’ structural integrity. This endows the edifice with great programmatic resilience and ensures an extended – and therefore ecologically sensible – usable life cycle.

Housing in Anton-Schall-Gasse
© Daniel Hawelka


Housing in Anton-Schall-Gasse
Site Location 
Housing in Anton-Schall-Gasse
Axonometric 


Housing in Anton-Schall-Gasse
Ground Floor 
Housing in Anton-Schall-Gasse
First Floor 
Housing in Anton-Schall-Gasse
Second Floor 


Housing in Anton-Schall-Gasse
Diagram 
Housing in Anton-Schall-Gasse
Diagram 
Housing in Anton-Schall-Gasse
System Diagrams