Puerto Varas School Kindergarten

Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh

PUERTO VARAS SCHOOL KINDERGARTEN

LAGAR Arquitectos

CATAGORY
Kindergarten

MANUFACTURERS
Comercial Arratia, Forbo, Maderas Laminadas, Rothoblass

LOCATION
Puerto Varas, Chile

AREA
2922 m²

LANDSCAPE
Los Huealves

YEAR
2020

SANITARY PROJECT
Reinaldo Cerna

ELECTRICAL PROJECT
Serviin

CLIMATE PROJECT
Ferrosur

ENGINEERING
Jorge Dominguez

CONTRACTOR
Cerro Moreno

The Puerto Varas School was created in 1996, located on the outskirts of the city of the same name, on an elevated place, with hills and wide views of the fields, (on the horizon the Andes Mountain range, and below the city of Puerto Varas).

Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh
Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh

Over the years it was surrounded by new real estate housing and equipment projects.However, it remains in its formative seal, the experience of living immersed in its macro context, aware of the community, the climate, and the nature that surrounds it

It is a building that explores spatial diversity as a result of topography and the program, without a user’s manual, allows children to invent unthinkable ways of living and playing.

Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh
Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh

The project is driven by the concept "all spaces educate", from the heart of the classrooms, the play yard, the bathrooms, and of course the gardens and playing areas; in each place, we have the opportunity to educate and learn something new.

The building was to cover the entire preschool cycle of the College (students, boys, and girls from 3 to 8 years), then the eastern sector, where there was a group of eucalyptus and other introduced trees that were going to be exchanged for native species, was chosen to receive the building.

Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh
Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh

Given the size and the difference in level, it was necessary to "fold" the building, alternating contained and open courtyards, in addition to preserving the grain of the existing buildings.

The program is organized around two large covered patios that take notice of the hill on which they are located.

Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh
Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh

The classrooms, all similar but different, surround these patios to the east, taking advantage of the morning sun and the views of a natural landscape.

This is the stage of discovering, the patios zigzag, generating corners of small groups connected to the large spaces, the stairs are transformed into benches, and the universal accessibility ramps into playing areas.

Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh
Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh

Thus, from the access to the building to the last courtyard, you descend more than 4 meters where the children travel and discover every day.

On the contrary, the sky of the building is a large continuous and horizontal mantle, which contrasts with the ground accentuating this difference in height.

The classrooms were carefully designed, (2.7m2 per child) and are lined inside, in grooved plywood panels to absorb noise and withstand the constant action and movement of all children's activities.

Two lighting systems were combined to generate different atmospheres depending on the work carried out.

Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh
Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh

At the same time, all the rooms have an extension to the outdoor garden, next to this door the boots and capes are kept to work outdoors throughout the year.

The classrooms share a bathroom for emergencies and in the yards, the sinks surround a planter to raise awareness of the cycle and water care.

Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh
Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh
Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh

The same idea is used in the access area, where you can see how the rainwater coming from the roof is carried through a pilar, and poured into a shallow fountain, to become part of the waterway, that travels through the school’s garden.

Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh
Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh

The furniture in the classrooms was also designed to generate autonomy from the storage of materials to the washing of items and recycling.

Regarding the materials, the radiars and walls are made of reinforced concrete, and the roof has a laminated wood structure and insulated Isopol panels.

Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh
Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh

The same ones that cover the perimeter of the building. The floor is an acoustic vinyl folder of FORBO, SARLON RESIN color KIWI and the sky consists of an RF cardboard plasterboard, sound-absorbent foam, and a 2x1" pine palisade.

The outdoor landscaping presents the trunks of the eucalyptus as an assemble game circuit, garden drawers, and orchards in the east, in the west, the ground was "corrugated" generating new hills for the spontaneous and collaborative play of the children.

In addition, it has a nutrition workshop and other trades that are for the use of all the students of the school, as well as its rooms and open spaces, are also designed for evening use, hosting talks and workshops that the school teaches to the entire community, thus providing a space for growth and development not only for its students but for all those who live with the school community.

Puerto Varas School Kindergarten
© Nico Saieh


Puerto Varas School Kindergarten
Plan - Site
Puerto Varas School Kindergarten
Planta sitio
Puerto Varas School Kindergarten
Plan - Ground floor
Puerto Varas School Kindergarten
Planta nivel 1


Puerto Varas School Kindergarten
Secciones A y B
Puerto Varas School Kindergarten
Secciones C y D


Puerto Varas School Kindergarten
Elevations
Puerto Varas School Kindergarten
Elevations


Puerto Varas School Kindergarten
Drawings
Puerto Varas School Kindergarten
Detail
Puerto Varas School Kindergarten
Axo despiece