GRANDIR – ALCO Community Center

GRANDIR – ALCO Community Center
© David Foessel

GRANDIR – ALCO COMMUNITY CENTER

OVERCODE Architecture Urbanisme

PHOTOGRAPHS
David Foessel

CATAGORY
Community Center

MANUFACTURERS
Autodesk, Axter, Knauf, Nora, Thebault Groupe, ETAP, Mcneel, Soprema Pavatex

ENGINEERING
IPH + TRADICAD

DESIGN TEAM
Claire Garcia Barriet, Alejandro Garcia Marta

CLIENTS
Town Hall Of Amiens

LOCATION
Amiens, France

AREA
730 m²

YEAR
2020

Amiens’s town hall wants to construct a new building for the ALCO non-profit organization. ALCO is a community-based association that dedicates to supporting precarious families in need of cohesion and empowerment.

It provides the community with a multiplicity of activities from educational media, plastic art, theater, and poetry, to social mediation in a multiethnic neighborhood.ALCO is an organization, as it is a place for the community to gather, share, and bond in a proactive environment.

GRANDIR – ALCO Community Center
© David Foessel
GRANDIR – ALCO Community Center
© David Foessel

The town hall made available a site at the heart of the neighborhood school campus, which included buildings from primary school, to middle school, a sports hall, a soccer field, and a small concert hall – theater. It was a strategic position within the community for the ALCO to come and be part of the social existing network.

Constructing a building in the middle of a campus posed a great challenge in terms of its visibility and identity. The specificity of the site (narrow, lack of street visibility), and the multiplicity of its programmatic character trigger the idea of working with the duality of the generic and specific.

GRANDIR – ALCO Community Center
© David Foessel
GRANDIR – ALCO Community Center
© David Foessel

The generic meant that we had to include change and evolution in the construction system to allow the workshop spaces to evolve over time. The specific had to incorporate a mode of representation that allow the building to be recognized as a community center – ALCO - as to overcome its lack of visual street presence. 

The project then spins as a generic box that transforms towards the specific, from a box to a de-formed box.The generosity created by manipulating the box towards the small square in front of the building, allowed to nest the more public activities in the direct contact with the public space (reception hall, meeting room, community kitchen, library, etc...).

GRANDIR – ALCO Community Center
© David Foessel
GRANDIR – ALCO Community Center
© David Foessel

The reception area then connects the public with the more private spaces of the building, where the workshop and administration wings are located. The construction method is a wood column/beam structure, which allows a great amount of flexibility within the building.

The building is read as a mass punctuated by generous rhythmic fenestration. The cladding plays with the perception of the building as it is seen mostly from an angle from the public space, except seen by the school.

GRANDIR – ALCO Community Center
© David Foessel
GRANDIR – ALCO Community Center
© David Foessel

The wooden fins combined with the metal sheet cladding produce a dual kind of reading, an effect kinetic develops.From an angle, it provides a sensation of softness, warmness, and naturalness, contrary that when it is seen from the front.

So the building becomes a mix of doubles: double identity, double color, double texture, double form, a double image that resonates and reflects its environment. The envelope then expresses the multiplicity of identities that characterizes the content – ALCO.


GRANDIR – ALCO Community Center
Sketch
GRANDIR – ALCO Community Center
Sketch
GRANDIR – ALCO Community Center
Sketch
GRANDIR – ALCO Community Center
Sketch
GRANDIR – ALCO Community Center
Sketch
GRANDIR – ALCO Community Center
Sketch


GRANDIR – ALCO Community Center
Plan - Site
GRANDIR – ALCO Community Center
Plan - Ground floor
GRANDIR – ALCO Community Center
Plan - Roof
GRANDIR – ALCO Community Center
Facades
GRANDIR – ALCO Community Center
Detail