Garden Conservatory Seoul
Sitting atop the Hyundai Mokdong Department Store, the Garden Conservatory provides an urban oasis for shoppers and visitors, reinterpreting traditional greenhouses to reflect modern day aesthetics.. Image © Roh Space

Garden Conservatory Seoul

Lichtvision Design + Casper Mueller Kneer Architects

CATEGORY
Installations & Structures, Landscape Architecture, Lighting

LOCATION
Yangcheon-gu, South Korea

ARCHITECT
Casper Mueller Kneer Architects, Lichtvision Design

AREA
1500 m²

YEAR
2021

PHOTOGRAPHS
Roh Space

MANUFACTURERS
Lichtvision Design

LIGHTING
Lichtvision Design

The Hyundai Department Store Mokdong in Seoul features the world's most famous luxury brands. While one’s senses are challenged in the shopping sections below, the top floor offers a space to rest.

Garden Conservatory Seoul
The spacious area of the “Glass House Garden Room” can be used for events, exhibitions or as a relaxing oasis.. Image © Roh Space
Garden Conservatory Seoul
The minimalist space is complemented by plant islands. Above them, swarms of biophilic pendant lights supplement the daylight streaming in from the sides.. Image © Roh Space

It serves as the entrance floor to the surrounding residential towers and can play host to events and exhibitions. The space is visually broken up by islands of green plants that are embedded in the floor.

A swarm of plant-friendly LED lights is placed above each island, which is intended to promote both human and plant well-being.

The minimalist “Glass House Garden Room” offers a place of tranquillity for shoppers and visitors. They have already realized various areas of other Hyundai stores in Seoul.

A place of recreation - Casper Mueller Kneer Architects and Lichtvision Design have designed the space as a contemporary interpretation of the traditional greenhouse and transformed it into an oasis right in the heart of the city.

Garden Conservatory Seoul
Courtesy of Casper Mueller Kneer
Garden Conservatory Seoul
Courtesy of Casper Mueller Kneer

In Mokdong, the surrounding roof terrace on the seventh floor was extended into the interior – daylight, however, only enters the room through the side windows. Although the ceiling is modeled after a greenhouse roof, its panels are artificially backlit.

The actual ceiling above is flat and does not let in any daylight. Therefore, it was necessary to develop a lighting solution that fosters the healthy development of the plants and at the same time improves human well-being.

Biophilic design principles were incorporated into the artificial lighting design, as Lichtvision sought to harmonize architecture with nature and place people at the center.

Swarms of biophilic luminaires - To highlight the plant islands, additional plant-friendly LED lights are installed above each island, enhancing both the visitors’ and the plants’ well-being. These fixtures float above the plants like swarms of diffuse luminous clouds.

To parallel the spaces’ architectural style and feel, Lichtvision specified luminaires with an industrial aesthetic and with a raw aluminum finish.

Garden Conservatory Seoul
The plant islands, the industrial-looking luminaires and the backlit ceiling create an exciting contrast.. Image © Roh Space
Garden Conservatory Seoul
View from the adjacent cafeteria into the “Glass House Garden Room”, which is modelled after a greenhouse.. Image © Roh Space

To compensate for the small amount of daylight in the space, artificial light is used to enhance the health of the plants in the glasshouse. Based on the latest research, LED luminaires with a color temperature of 4,000 Kelvin, good color rendering, and increased light levels were chosen.

Sustainable light for well-being -The “Glass House Garden Room” combines a modern aesthetic with a state-of-the-art approach to spatial design and lighting, that is suitable to promote plant growth.

It brings natural elements into a space with the intended purpose to enhance the occupants’ well-being. Modern lighting practices and approaches give designers a way to realize this.

This is an optimal solution between light quality and quantity, for both human and plant physiology. LED chips with reduced red-light components were used to avoid overstimulation and to avoid creating a stressful growth environment for the plants.

Garden Conservatory Seoul
View from the roof terrace into the “Glass House Garden Room”.. Image © Roh Space

In addition, the illuminance levels were designed to meet the plants’ needs while avoiding glare to visitors. tThis is Lichtvision’s first foray into biophilic design, approaching nature-oriented spaces with the intended focus on occupants’ wellbeing. 

It is thus an important milestone for the design studio to evaluate the latest research results in practice, to help steer future developments, and to be able to meet challenges such as sustainability even better in the future.


Garden Conservatory Seoul
Plan

Garden Conservatory Seoul
Plan - Reflected Ceiling

Casper Mueller Kneer
T +44 20 7374 2682
Casper Mueller Kneer
Podium Level, Shakespeare Tower, Barbican, London EC2Y 8DR, United Kingdom