Thai Binh House
© Hoang Le

THAI BINH HOUSE

Chu Ngoc Anh Architects

 LEAD ARCHITECT
Chử Ngọc Anh

 PHOTOGRAPHS 
Hoang Le

LOCATION
Đông Hoàng, Vietnam

AREA
600 m²

CATEGORY
Houses, Sustainability

YEAR
2020

1ST FLOOR BUILDING AREA
125m2

Thai Binh House
© Hoang Le
Thai Binh House
© Hoang Le

The project is located in the rice-growing countryside adjacent to Thai Binh city.

Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le

The house is where grandparents live and their grandchildren come to visit every weekend. The current land is being cultivated by grandparents with the model of "subsistence agriculture" consisting of vegetable and fruit orchards, fish ponds, chicken farms, and a combination of rice cultivation in the field.

Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le

Therefore, the design plan revolves around the most important criterion that is suitable for their lifestyle and daily living habits. Other criteria are natural ventilation, good lighting, reduced energy consumption, and utilization and reuse of rainwater for daily life.

Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le

The advantage of the house's location when it has 3 open sides is wide views of the garden and pond and receiving good South winds. The main house facade faces the west.

Most of the population here is engaged in agriculture and rice cultivation. The current architecture in the village is mainly 1- to 2-story houses and very few traditional single-story rural houses with sloping roofs are left.

With a design spirit that brings closeness and familiarity to the elderly (who do not desire any change), the architect team chose the shape and language of the house in the direction of a "traditional Northern house", but with a modern touch.

Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le

The main white block is located on the same place as the old house (the house has deteriorated over the years). The red brick block is unique with vertical rotation. By applying block rotation at the main face, the house receives winds; the view of the garden and pond is increased.

It also creates the impression of the contrast of shapes and architectural materials between the two blocks. Most people in the countryside have to plant, harvest, and dry rice therefore a large multi-purpose yard is an indispensable feature for rural houses.

Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le

The door with vertical wooden rails helps to regulate light and reduce sunlight in the living room. The door system opens and closes easily to change the state, connecting more easily with the porch and creating a strong material array for the main facade.

The use of "tree blinds" to block the sun and radiation helps to better regulate the temperature while still ensuring ventilation, and visibility and also softens the architectural space, helping people to connect closely with nature.

Because the front of the house is near the West, the architect team has arranged the veranda to act as a transitional buffer space between the inside and the outside of the house, and at the same time-space to reduce heat for the living room with shade trees.

Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le

With the need to connect the house with a large patio and yard while still ensuring a wide view, the architect team used a rotating wooden door system that simulates the image of a traditional "table door" with maximum opening capacity for all doors.

The outside of the walls is covered with an additional layer of red solid bricks to help prevent mold, and heat and increase the durability of the walls. The red brick block is subjected directly to the strongest sun’s rays. Therefore, it should be strengthened against heat with the use of double-layer bricks (110mm wall) for the covering walls.

Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le

Between the 2 layers of brick is an air gap of 50mm wide that helps air circulate to slow down the heat transfer process. To increase the connection and interaction between family members, the kitchen area and the group of trees are put in the center of the secondary function axis. Incorporating the kitchen into the atrium also creates a vertical connection with the 2 bedrooms upstairs.

The 2nd floor is where the bedroom of the 2 sons comes to play every weekend and a table tennis room for the whole family. We took advantage of the sloping roof space to make a small attic room, suitable for bedrooms and or playing areas for children. This small bedroom is located in the parent's bedroom, so it is easy for parents to manage and interact with their children.

Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le

The house carries the spirit of contemporary rural architecture but retains traditional spaces and culture. We hope that the project will contribute to creating an identity for modern rural house architecture.

The roof tile has a large slope, so it is easy to collect rainwater for reuse. Rainwater is collected into a storage tank and a part is used for bathing and washing, the rest is used to support garden irrigation

Thai Binh House
Hoang Le
Thai Binh House
Hoang Le

This is a space that connects people with nature and their families with villages and local communities. The paddy drying yard is converted into a playground for the children or a place to gather for celebrations and boiling sticky rice cakes during the Tet holidays.

Sharing the same layout as that of traditional houses in the North (houses with 3 compartments and 2 wings), the main axis is set up from the yard through the veranda and into the living room and then the worshiping area.

The auxiliary function axis located next to it that serves as the "wing” consists of the dining room, kitchen, master bedroom, and toilet. To ensure convenient access to the garden without affecting other spaces, a separate walkway for the grandparents with a roof is placed on the side of the house.

Thai Binh House
Hoang Le


Thai Binh House
Master plan
Thai Binh House
Plan - Attic
Thai Binh House
Plan - 1st floor
Thai Binh House
Plan - 2nd floor


Thai Binh House
Diagram 01

Thai Binh House
Diagram 02


Thai Binh House
Axonometric