Hue House
© Hiroyuki Oki

HUE HOUSE

Spng Architects

CATEGORY
Houses

ARCHITECT IN CHARGE
Trần Ngọc Thạch

ARCHITECTS
Spng Architects

PHOTOGRAPHS
Hiroyuki Oki

LOCATION
Bảo Lộc, Vietnam

MANUFACTURERS
Dulux, Toto, Dong Tam, Panasonic, Phillips

AREA
150 m²

DESIGN TEAM
Ngô Đăng Nguyên, Trần Đức Thịnh

YEAR
2020

The Hue house project is in a new residential area in Bao Loc city.The client is a family of five, parents and four children.

The plot of land size is 5x30m, which is a very typical site for a Vietnamese urban tube house.

Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki

With a large family living in a long and narrow space, we want to bring lively spaces, and natural elements, and connect people as much as possible.

Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki

The house has 2 large voids, allowing natural light to penetrate from the roof to the ground floor, ensuring the house is always full of light.

As the sun passes by, the light comes down, creating a rhythm of light and dark inside the house.

Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki

Between the 2 voids, family members can see and communicate with each other easily.

The main highlight of the project is the steel louver system that spread throughout the house's roof.

Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki

With the mechanical properties of the laminar system, the user can adjust the amount of light entering the house.

As the owner desired, the louver system can rotate, regulates the amount of light, and helps to increase the aesthetics and user experience.

Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki

The flexible space layout along the voids ensures that the rooms are airy, with a pleasant view, and saving the use of electrical equipment.

The terrace of the house, where sunlight hits after passing through the steel louver system, has an interesting light effect for the homeowner to sit, read, and use as a space to grow more green vegetables, an extra supply of food.

Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki
Hue House
© Hiroyuki Oki


Hue House
Plan - Ground Floor
Hue House
Plan - 1st Floor
Hue House
Plan - 2nd Floor
Hue House
Plan - 3rd Floor
Hue House
Plan - Roof Plan
Hue House
Plan - Site


Hue House
Section
Hue House
Front Elevation