ER House
© Leonardo Finotti

ER HOUSE

Jobim Carlevaro Arquitetos

CATEGORY
Houses, Extension

CONSULTANTS
Nilson Silva Iluminação

MANUFACTURERS
Deca, Eliane, Energiluz, Hunter Douglas, Magia Das Cores, Pierini, Profatto

PHOTOGRAPHS
Leonardo Finotti

YEAR
2020

STRUCTURAL ENGINEERING
Engenharia Grande Sul

ARCHITECTS IN CHARGE
Marcos Jobim E Silvana Carlevaro

LANDSCAPE DESIGN
Ja8 Arquitetura Da Paisagem

CONSTRUCTION WORK
Cubo Engenharia

ENGINEERING
Jf Engenharia E Projetos

PROJECT TEAM
Marcos Jobim E Silvana Carlevaro

AREA
145 m²

COLLABORATORS
Nivaldo Pontel, Bruna Sardá E Luiz Pelegrini

ER House
© Leonardo Finotti
ER House
© Leonardo Finotti

The ER house is a renovation and expansion project for the upper floor of an existing house, which previously had only a suite and a small office.

ER House
© Leonardo Finotti
ER House
© Leonardo Finotti

The project was based on the creation of two extra suites, a small deposit, and the remodeling of the existing office.

With that in mind, the adaptation of the facade respected the original preexisting 2.5 m modulations designed by the architect Karin Engelhardt Rosa in the 90s.

The extra suites were positioned in the western orientation, where are located the best views of the surrounding landscape, and the office was positioned in the eastern sector.

ER House
© Leonardo Finotti
ER House
© Leonardo Finotti

The existing staircase allowed the creation of an open floor plan with central circulation, organizing the spaces within the original modulation of the house.

The original 80 centimeters concrete roofing structure was modified by a reduced metal profile section with aluminum finishing, in order to visually reduce its proportion.

The 2,5 m modulation that organizes the facade was marked with negative profiles that allow the fixation of vertical awnings on the west facade and the railings on the east facade.

ER House
© Leonardo Finotti
ER House
© Leonardo Finotti
ER House
© Leonardo Finotti
ER House
© Leonardo Finotti

The constructive system consists of steel pillars and trusses with drywall divisions, as well as a pinewood floor and ceiling.

The retractable awnings on the west facade also allow controlling of the solar incidence and privacy of the house, changing its appearance according to the opening rhythm imposed on them.

ER House
© Leonardo Finotti
ER House
© Leonardo Finotti
ER House
© Leonardo Finotti
ER House
© Leonardo Finotti

On the Ground floor, the service windows were hidden by vertical wooden sun blockers painted in white, while the existing exterior wooden staircase was redesigned using a new geometry, with new lighting and landscaping project.

ER House
© Leonardo Finotti
ER House
© Leonardo Finotti

The retractable awning covering the lower balcony was also renovated and re-positioned by new constructive detail joinery with the building.In the interior, the new bathrooms in the suites were designed with skylights that help with lighting and ventilation, while in the bedrooms new cabinets were created.

ER House
© Leonardo Finotti
ER House
© Leonardo Finotti
ER House
© Leonardo Finotti
ER House
© Leonardo Finotti

On the west balcony, following a request from the family, the slatted wooden railing follows the existing model designed by architect Karin for the main suite, whereas a new balcony with a glass railing was created for the East facade.

ER House
© Leonardo Finotti
ER House
© Leonardo Finotti


ER House
Plan - Ground Floor
ER House
Plan - Upper Floor
ER House
Site plan / Roof plan
ER House
Construction/Demolition Plan


ER House
Sections
ER House
Sections


ER House
Elevations
ER House
Elevation