S&R Residence
© Fábio Junior Severo

S&R RESIDENCE

VOO® Arquitetura e Engenharia

CATAGORY
Houses

LEAD ARCHITECTS
Jonatan Welter, Mairo Volkmann

EXECUTION
Diego Rodrigues Borges

CONSTRUCTION MANAGEMENT
Rubens Lotério

MANUFACTURERS
GRAPHISOFT, Cunha Brasil, Deon Impermeabilizações, Eliane, Esquadrias Borgert, Esquemátika Informática, Incomatelli, Marmoraria Mafezzo, Mobília, Portobello, Requintte, Seats Home, Tinercor Pinturas

PROJECT ARCHITECT
Julian Fonseca Dei Ricardi , Cecília Knaesel, Fernanda Petri, Agatha Savignano

ELECTRICAL PROJECT
Voss Engenharia

INTERIORS
Andressa Flach Fuhr, Julia Da Cunha Papst, Julia Staedele, Paula Olivo, Julia Carla Duemes Losi

MEDIA AND ART DIRECTOR
Thais De Aguiar Hausmann

AREA
380 m²

REINFORCED CONCRETE STRUCTURAL DESIGN
Michels Engenharia

STRUCTURAL PROJECT PRESTRESSED SLAB
Visão Projetos E Construções

HYDROSANITARY PROJECT
Voss Engenharia

LOCATION
Blumenau, Brazil

IMPERMEABILIZAÇÃO
Projeto A Engenharia

YEAR
2020

S&R Residence
© Fábio Junior Severo
S&R Residence
© Fábio Junior Severo

On downhill land in the city of Blumenau, the S&R Residence takes advantage of the site to give users a ground floor experience. The rhythm of the house, especially the social area and the couple suite, follow linear to the street sidewalk, providing a flat feeling of living.

S&R Residence
© Fábio Junior Severo
S&R Residence
© Fábio Junior Severo
S&R Residence
© Fábio Junior Severo

Thus, the couple's living area invites them to look at the mountains and the horizon, bringing closeness to the green landscape. The shape of the residence respects the relationship between user, land, and landscape, overcoming the unevenness of the land by superimposing the volumes.

S&R Residence
© Fábio Junior Severo
S&R Residence
© Fábio Junior Severo

With this, all the service areas, the gym, and possible future bedrooms are located on the lower floor, without compromising functionality, since the couple's daily life is less present in these environments.

S&R Residence
© Fábio Junior Severo
S&R Residence
© Fábio Junior Severo
S&R Residence
© Fábio Junior Severo

Upon entering the house, one notices clean circulation flows showing the skyline in front of the limits of the residence, and, as one moves inside, the environments are related in varied views, amplifying the path.

There is no separation between inside and outside, but rather a relationship, in which even though it is an environment with little local vegetation, this is present through the positioning of the openings in the eaves to the surrounding vegetation.

S&R Residence
© Fábio Junior Severo
S&R Residence
© Fábio Junior Severo
S&R Residence
© Fábio Junior Severo
S&R Residence
© Fábio Junior Severo
S&R Residence
© Fábio Junior Severo

Thus, the plan generates the relationship with natural lighting, sunsets, and green mountains ahead, also calibrating temperature and generating east cross ventilation in all environments of the house.

The residence brings simplified architectural elements. The materials used in the construction are pure and the union of concrete, wood, and glass relates to each other in an honest way.

As well as the care of round pillars that do not delimit the view, delivering a diagonal and flat relationship with the surroundings. Thick concrete rips act strategically for the presence of natural lighting, privacy, and contemplation of the nature that prevails there.

S&R Residence
© Fábio Junior Severo


S&R Residence
Section
S&R Residence
Section


S&R Residence
Elevation
S&R Residence
Elevation


S&R Residence
Scheme
S&R Residence
Scheme
S&R Residence
Scheme
S&R Residence
Scheme


S&R Residence
Plan - Site
S&R Residence
Plan - Ground floor
S&R Residence
Plan - First floor