Annnd Cafe
© Tong Xia

ANNND CAFE

Ruhaus Studio

ARCHITECTS
Ruhaus Studio

AREA
100 m²

YEAR
2021

PHOTOGRAPHS
Tong Xia

LEAD ARCHITECTS
Yiru Wang, Dandan Zhu

DESIGN TEAM
Min Zhou, Fan Gao, Shiting Lin, Danlin Xu

LOCATION
Shenzhen, China

CATEGORY
Coffee Shop Interiors

The site locates at Taoyuan Village, which is adjacent to OCT and Tanglang Mountain.

It is between Nanshan District and Futian District. Because of the mountain, it has the unique temperament of the coexistence of secular and escapism.

Annnd Cafe
© Tong Xia
Annnd Cafe
© Tong Xia

Just like the sunlight through the branches spreads on the face, cozy and relaxed but not aggressive. So we set the motif of "Abstract Forest" trying to use "Forest" to reconstruct a "Peach Blossom Garden" that grows naturally in the community.

To reduce the burden of decoration on the environment and make the store look like grown here. After a second renovation, we installed the recycled old lumber squares, discarded marbles, and tracks of doors and windows in the space.

Annnd Cafe
© Tong Xia
Annnd Cafe
© Tong Xia

Try to reduce the additional material pollution caused by the decoration of the new store and retain the time imprint of the old objects.

Keep the original state of the lumber squares as much as possible while deodorizing and polishing. They present the rough texture, worn numbers, natural cracks, and flawed time imprints without reservation in front of customers.

Annnd Cafe
© Tong Xia
Annnd Cafe
© Tong Xia

The lumber squares are staggered placed in the most suitable position. The tone of “forest" is set up.

They can be set as a table, embedded in stainless steel plates as a display rack, or slotted and embedded with wires and charging sockets. The collision of primitive and modern makes the old things more interesting.

The craftsmanship of terrazzo originated in Venice in the 16th century. The masons brought home the leftover marble scraps from the decoration of mansions and inlaid them in the yard at will. After simple treatment, they obtained unexpected results.

Annnd Cafe
© Tong Xia
Annnd Cafe
© Tong Xia

We chose an ancient craft - handmade terrazzo. We recycled the aged discarded large green marble from the stone factory. The designer and Party A broke it on the site by free fall or smashing it with a hand hammer.

It cracked into different shapes naturally and randomly. Just like the dense branches and leaves of the forest interweaving with the warm sunlight to create a mottled image, to create a courtyard with "light and shadow".

When we wanted to evoke everyone's memory of the old park signs, we found that due to the rapid development of electronic products, the oldest 8-bead LED has almost disappeared. Party A's unremitting searching allowed us to refit with old antiques.

Annnd Cafe
© Tong Xia
Annnd Cafe
© Tong Xia

We incorporated digital installations with a "past" futuristic sense in the cement and wood construction. It is also our thinking about the current nature and environment.

The finished aluminum alloy profiles use for façade decoration and ceiling light rails. We completed the reconstruction of materials in a relatively low-cost way and made them unified.

The Bar. The back kitchen contacted the front bar through the food outlet to complete the efficient meal delivery. It reserved more possibilities for future product expansion as well.

Annnd Cafe
© Tong Xia
Annnd Cafe
© Tong Xia


Annnd Cafe
Floor Plan. Image Courtesy Ruhaus Studio
Annnd Cafe
Axonometric. Image Courtesy Ruhaus Studio
Annnd Cafe
Section. Image Courtesy Ruhaus Studio