Conversion of Former Fire Station Building

Conversion of Former Fire Station Building
© Rasmus Norlander

CONVERSION OF FORMER FIRE STATION BUILDING

Dario Wohler Architects

AREA
190 m²

YEAR
2021

PHOTOGRAPHS
Rasmus Norlander

MANUFACTURERS
iGuzzini

LEAD ARCHITECT
Dario Wohler

STRUCTURAL ENGINEER
Ribi + Blum Bauingenieure AG

PROJECT MANAGER
Michael Schrepfer

ACOUSTICS / AV
Kopitsis Bauphysik AG

FACADE ENGINEERING
NM Fassadentechnik AG

LOCATION
Dübendorf, Switzerland

CATEGORY
Offices, Renovation

Dario Wohler Architects have converted the former fire brigade building of the Dübendorf military airfield to the site of the future Zurich Innovation Park. The immediate area has a long history, which will now be continued in the coming years with the Zurich Innovation Park, which is in the process of being created.

Conversion of Former Fire Station Building
© Rasmus Norlander
Conversion of Former Fire Station Building
© Rasmus Norlander

The building is located in the listed ensemble of the peripheral development of the airfield site in the vicinity of up to 150 meters long hangars and the associated operational buildings.

The fire brigade building, which dates back to 1939, was originally used by the army as a garage for fire engines.

Conversion of Former Fire Station Building
© Rasmus Norlander
Conversion of Former Fire Station Building
© Rasmus Norlander

he existing mix of materials should be retained and strengthened by a clear concept: A new wooden core is placed in the wall casing.

The starting point for planning the conversion was the character of the existing building with its brick outer walls and the wooden roof construction.

The existing, expansive wooden structure made of layers of beams, struts, and clamps was dismantled in the course of the roof renovation and replaced by a more efficient one, which today makes the entire room height tangible.

Glued laminated timber trusses with a conical cross-section span the 12 meters wide main room and describe a visually appealing, net-like structure on the underside of the roof.

Conversion of Former Fire Station Building
© Rasmus Norlander
Conversion of Former Fire Station Building
© Rasmus Norlander

Today, the multifunctional building is made available to innovative start-up companies in the tech sector. The two floors are connected via a free-standing spiral staircase made of galvanized steel, which forms the heart of the main room as an eye-catcher.

It has a large meeting room on the gallery and a small one on the ground floor next to the concrete core, which provides a kitchenette, as well as the wet cells and building services.


Conversion of Former Fire Station Building
Elevation
Conversion of Former Fire Station Building
Elevation
Conversion of Former Fire Station Building
Section
Conversion of Former Fire Station Building
Section


Conversion of Former Fire Station Building
First FLoor Plan
Conversion of Former Fire Station Building
Floor Plan
Conversion of Former Fire Station Building
SIte Plan