Chapel in Sierra La Villa

Chapel in Sierra La Villa
© Hisao Suzuki

CHAPEL IN SIERRA LA VILLA

Sancho Madridejos

AREA
893 ft²

YEAR
2021

PHOTOGRAPHS
Hisao Suzuki, J.C. Sancho

MANUFACTURERS
Tecmolde, Ulma Construction

LEAD ARCHITECTS
Juan Carlos Sancho, Sol Madridejos

PROJECT MANAGER
Víctor Alonso

DESIGN TEAM
Daniel G. Marinas, Elena Mira, Félix Bellido, Peio Erroteta, Gerardo Martín

ENGINEERING
Germán Ferrández

STRUCTURAL ENGINEERING
Bernabeu Ingenieros

MEP ENGINEERING
Lynka Global Engineering

CONSTRUCTION COMPANY
Segesa

LOCATION
Villaescusa De Haro, Spain

CATEGORY
Chapel

In hilly central Spain, in Cuenca, in a rural estate with centenary holm oaks and truffle cultivation, we jointly designed a chapel and a house for the owning family.

Chapel in Sierra La Villa
© Hisao Suzuki
Chapel in Sierra La Villa
© J.C. Sancho

The chapel is developed from a single curved fold, conceptually and in its approach related to the Chapel in Valleacerón.

These folds need to be built in reinforced concrete so that they may work in a single and correct fashion. Likewise, structure, shape, and space are developed from the same gesture. Light allows this space to be appreciated in its character.

Chapel in Sierra La Villa
© Hisao Suzuki
Chapel in Sierra La Villa
© Hisao Suzuki
Chapel in Sierra La Villa
© Hisao Suzuki

The spatial experience is opposite to the one conveyed in the Chapel in Valleacerón. We chose the specific location of the chapel so that it becomes a reference point both from the access of the estate and from the road towards it, that spins and circles around it when approaching.

The house is at the end of the path of access towards the chapel, in the summit of a small hill, facing towards a valley with cherry trees and crop fields, with an ample view of the surrounding area.

The project for the house is closed towards the access and opens towards the valley. It is roofed with a double dome in concrete that divides the two parts of the house: the public and private areas.

Chapel in Sierra La Villa
© Hisao Suzuki
Chapel in Sierra La Villa
© Hisao Suzuki

In this project, the curved fold is a response to complex external stresses of a topological action. It is not an origami, it is a formal topological expression - in structural equilibrium -, that responds to these outer strains.

It is conceived with an ample entrance, that welcomes, that leads towards a compressed end. A big hanging cross in concrete pierces the fold and creates light openings facing certain directions, casting different lights throughout the day, modifying the space inside bit by bit, continuously.

Chapel in Sierra La Villa
© Hisao Suzuki


Chapel in Sierra La Villa
Fold 01
Chapel in Sierra La Villa
Fold 02
Chapel in Sierra La Villa
Plans


Chapel in Sierra La Villa
SItuation Plan
Chapel in Sierra La Villa
Axonometric