Vertes Retreat

© silentSama architectural photography

VERTES RETREAT

W O V E N Architecture And Design

LOCATION
Sakinacw Lake, Canada

CATEGORY
Houses

ARCHITECTURAL DESIGN
Julian Carnrite

LANDSCAPE DESIGN
Houston Landscapes

ROOF & WALL METAL CLADDING
Nelson Roofing And Sheet Metal

AREA
380 m²

YEAR
2020

MANUFACTURERS
Blu Bathworks, Montauk Sofa, Paloform, Secto, Redl Kitchen Studio, Salari, Stûv America

© silentSama architectural photography
© silentSama architectural photography

Vertes Retreat is a vacation home for a family of four located on the Sunshine Coast in BC Canada.

© silentSama architectural photography
© silentSama architectural photography

The home is perched 30' above a pristine lake in the form of an L shape plan that hugs the existing rocky landscape.

© silentSama architectural photography
© silentSama architectural photography

Flat roofs hover above two wings of the home, providing large overhangs and covered outdoor spaces. A spacious one-story wing contains the Great Room, while a two-story wing contains the Entry, Media Room, Garage, and Bedrooms above.

© silentSama architectural photography
© silentSama architectural photography
© silentSama architectural photography

Skylights extend the entire length of the circulation paths at both wings of the home, flooding these areas with much-needed natural light during the long rainy winters of the Pacific Northwest.

Large glass openings throughout the home frame stunning lake views as well as the rocky landscape behind in carefully select locations.

© silentSama architectural photography
© silentSama architectural photography

A minimal exterior material palette consisting of cedar siding and cedar soffits provides warmth and texture and relates the building to the surrounding cedar forest.

© silentSama architectural photography
© Dolf Vermuelen Creative
© silentSama architectural photography
© silentSama architectural photography

Inside the home, concrete floors, white cabinetry, and wood ceilings provide a clean backdrop for the users to layer their lives on top.

With floor-to-ceiling glass doors, level transitions, and materials that extend from the interior to the exterior, the boundary between inside and outside is dissolved, enhancing the experience of living in nature.

The heart of the home is the living room fireplace where a wood-burning fireplace provides heat and ambiance with large steel panels extending from the fireplace opening to the skylight above.

© silentSama architectural photography
© silentSama architectural photography
© silentSama architectural photography
© silentSama architectural photography
© silentSama architectural photography

The Living Room transitions to a covered outdoor space where the interior skylight continues to the exterior.

© silentSama architectural photography
© silentSama architectural photography

This space provides the opportunity to enjoy the outdoors and curl up around the fire pit while staying dry.

In addition, an Outdoor Kitchen and Dining area further support the concept of living in nature.

© silentSama architectural photography
© silentSama architectural photography
© silentSama architectural photography
© Dolf Vermuelen Creative
© Dolf Vermuelen Creative

As the name suggests, the home is an ideal place to play and rest during essential escapes from hectic urban life.


Level 1 Plan
Level 2 Plan
Section
Site Plan