THE HILL HOUSE

Wahana Architects

The Hill House==
© Mario Wibowo

STRUCTURE ENGINEERS
Ricky Theo Structure Engineers

MAIN CONTRACTOR
Graha Indah Nusa

INTERIOR CONTRACTOR
Saka Interior

PHOTOGRAPHS
Mario Wibowo

LIGHTING DESIGNER
Artmosphere Light

LOCATION
Batu Layar, Indonesia

INTERIOR IN CHARGE & DESIGN TEAM
Lidia Natalia

INTERIOR DESIGNER
Wahana Architects

YEAR
2020

MANUFACTURERS
Natuzzi, Toto, Fio, Moie, Ubin Kayu, Vivere, Zimmer

CATEGORY
Houses

LEAD ARCHITECT & PRINCIPAL
Rudy Kelana

AREA
1600 m²

ARCHITECT IN CHARGE & DESIGN TEAM
Wongso Michael, Paula Silalahi

The Hill House==
© Mario Wibowo

This project is a home for a young family with 3 kids with a 1200 sqm building area.

Located on a rocky hill in Senggigi, Lombok, this 1600 sqm land area has a steep contour with approx.

The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo

25 meters difference between main road level with site end border, however, offers immersive sea horizon vie potential.

The challenge is how to maximize the existing site potential & create an intimate home amid a spacious yet contoured land area.

The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo

The foundation of the idea is when the architect determines the level of the main building volume, to achieve an infinity seaside view.

There are 3 building masses, 2 horizontal masses are oriented towards the best view potential, whilst another mass is oriented diagonally to maximize narrower back side land perimeter.

Among the masses, a series of outdoor spaces are created to enhance movement & the feeling of transition between functions.

The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo

Because of the contoured site, vertical circulation from the entrance to the highest point in the architecture becomes quite extensive and needs to be carefully assembled.

The sequence begins by creating a heavy cave-like entrance in the form of a ramp.

Then we were immediately brought up to the living area through the semi-outdoor stair.

The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo

Between the living-dining area and bedrooms area, a family room is inserted as a transition area, which is visually connected to the main study area, acts as the heart of the house for the family members.

The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo

The climax of the circulation is a prayer chapel on the rooftop which is accessed via a landscaped staircase located at the rear side of the house.

The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo

One of the challenges in this project is when the best view potential is facing west, where the intensity of Solar radiation is high throughout the year.

The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo

The given gap between architecture and rocky wall, and thin building volume allows good natural air circulation.

The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo
The Hill House==
© Mario Wibowo

Furthermore, shading elements in the form of synthetic woven vertical panels are installed with a certain degree of inclination, filtering direct sunlight to the building.


The Hill House==
Plan - First floor
The Hill House==
Plan - Second floor
The Hill House==
Plan - Third floor
The Hill House==
Plan - Fourth floor & mezzanine


The Hill House==
Section 01
The Hill House==
Section 02
The Hill House==
Section 03
The Hill House==
Section 04

Wahana Architects
T +62 21 72793419
Wahana Architects
Jl. Ciputat Raya No.351, RT.4/RW.8, Kby. Lama Utara, Kec. Kby. Lama, Kota Jakarta Selatan, Daerah Khusus Ibukota Jakarta 12240, Indonesia