The Vietnam Institute for Advanced Study in Mathematics

THE VIETNAM INSTITUTE FOR ADVANCED STUDY IN MATHEMATICS

1+1>2 Architects

Courtesy of Trieu Chien

AREA
4014 m²

LOCATION
Vietnam

YEAR
2020

CATEGORY
EDUCATIONAL ARCHITECTURE, INSTITUTE

ARCHITECTS IN CHARGE
Hoang Thuc Hao, Vu Xuan Son, Nguyen Xuan Ngoc

CIVIL & STRUCTURAL ENGINEER
Nguyen Phuong Le, Trinh Quang Dung

CLIENT
Board Of Project Management Ministry Of Education And Training

SITE AREA
2127 Sqm

EXISTING GROSS FLOOR AREA
1800 Sqm

GROSS FLOOR AREA AFTER RENOVATED
4014 Sqm

MANUFACTURERS
DAIKIN, EUROPE CORPORATION JSC, PANASONIC, POMINA STEEL CORPORATION, RANG DONG LIGHT SOURCE & VACUUM FLASK JOINT STOCK COMPANY, TRA RIVER CONSTRUCTION AND TOURISM JOINT STOCK COMPANY, VIET PHAP GROUP, VIGLACERA CORPORATION JSC

Courtesy of Trieu Chien

Renovated from the ground of Nguyen Van Huyen primary school, The Vietnam Institute for Advanced Study in Mathematics (VIASM) occupies an area of 2.127sqm, of which the construction area is 1800 sqm.

Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien

The site is designed to house infrastructures for the National Program for the Development of Mathematics (2010-2030); with customised space to host international, cross-discipline exchanges.

Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien

The building is well-formed, coherent in its architectural language due to the application of asymmetrical patterns in all of its views, paying tribute to the mathematical symbols.

Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien

The original U-shape is kept intact, yet transformed into a tighter block by creating a bridge connecting the top level.

Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien

All functional areas are connected to the corridor which leads to an open inner courtyard, creating a harmonious flow of movement without making the building any less airy.

The original courtyard is turned into a multi-functional hall with its new courtyard atop. Given the tropical heat, the building is adorned with a double skin consistently in all of its facades, giving not only visual hooks but also contrasting details of light, shadow, tree, wind and birds,…

Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien

The idea is to enable a liberal and inspiring environment by being one with nature.

Courtesy of Trieu Chien


Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien
Courtesy of Trieu Chien


Diagram
Diagram


Before and after
Plan - Site
Plan - 2nd Floor
Plan - 1st Floor
Plan - 3rd Floor
Plan - 4th Floor
Plan - 5th Floor
Diagram Section