Barn Conversion
© Erlend Skjeseth

BARN CONVERSION

Kastler Skjeseth Architects

PHOTOGRAPHS
Erlend Skjeseth

LOCATION
Tvedestrand, Norway

MANUFACTURERS
AG-mekanikk

LEAD ARCHITECT
Erlend Skjeseth

MODEL BUILDING
Benjamin Sjøberg

OVERALL APROACH
Amandine Kastler

CARPENTER
Ole Grimsland

STONEWORK
Øyvind Fossdal

CATAGORY
Houses, Adaptive Reuse

AREA
120 m²

YEAR
2020

Transformation of the 19th-century small barn on the coast of Norway for a private client into domestic use.

Barn Conversion
© Erlend Skjeseth
Barn Conversion
© Erlend Skjeseth
Barn Conversion
© Erlend Skjeseth

The barn is constructed with fieldstones, notched logs (laft), and a timber frame.

The proposal adds bathrooms, kitchen, living spaces, and two bedrooms into an old agricultural structure.

The main driver of the transformation is to compress new domestic services to retain the original features of the building.

Barn Conversion
© Erlend Skjeseth
Barn Conversion
© Erlend Skjeseth
Barn Conversion
© Erlend Skjeseth
Barn Conversion
© Erlend Skjeseth
Barn Conversion
© Erlend Skjeseth
Barn Conversion
© Erlend Skjeseth

The existing openings in the building were originally used to bring in, animals, hay, and farming equipment.

They now bring in light and are kept as simple picture windows with recessed frames.

Barn Conversion
© Erlend Skjeseth
Barn Conversion
© Erlend Skjeseth
Barn Conversion
© Erlend Skjeseth
Barn Conversion
© Erlend Skjeseth
Barn Conversion
© Erlend Skjeseth
Barn Conversion
© Erlend Skjeseth
Barn Conversion
© Erlend Skjeseth

The bulky mass of masonry and stone that make up the fireplace also contains stairs and storage and replaces a dilapidated stone wall - leaving one stone in place to act as both structural support and object “as found”.


Barn Conversion
Ground floor existing plan
Barn Conversion
Ground floor proposed plan
Barn Conversion
First floor existing plan
Barn Conversion
First floor proposed plan


Barn Conversion
Sections
Barn Conversion
Detail staircase and fireplace