House In Pomar Do Cafezal

House In Pomar Do Cafezal
© Leonardo Finotti

HOUSE IN POMAR DO CAFEZAL

Coletivo LEVANTE

AREA
66 m²

YEAR
2020

PHOTOGRAPHS
Leonardo Finotti

MANUFACTURERS
Cerâmica Braúnas, JL Serralheria e Metalúrgica, Ocri Oficina, Trimble Navigation

CATEGORY
Houses

LOCATION
Santana Do Cafezal, Brazil

LEAD ARCHITECTS
Fernando Maculan, Joana Magalhães

DESIGN TEAM
Cássio Lopes, Ricardo Lobato

CLIENTS
Kdu dos Anjos

LOCKSMITH
JL Serralheria e Metalúrgica

COLLABORATORS
Cerâmica Braúnas

“Lá da Favelinha” cultural center’s manager, Kdu dos Anjos, prefers to call this house, affectionately, "my shack".

House In Pomar Do Cafezal
© Leonardo Finotti
House In Pomar Do Cafezal
© Leonardo Finotti
House In Pomar Do Cafezal
© Leonardo Finotti

The house was implanted in an angled plot, of approximately 70m², where it was possible to fit two structural modules of 3×3m, on two levels, bordered by a small extension of the house leaning against the border.

From afar, there is no difference in the amalgam of apparent ceramic brick constructions of the “Aglomerado da Serra”, the slum where the house is located.

The classic block of 8 holes is what determines the materiality of the house, only settled horizontally and revealing its beaded face.

House In Pomar Do Cafezal
© Leonardo Finotti
House In Pomar Do Cafezal
© Leonardo Finotti

Something very unusual in the slums, since settling the standing block is faster and makes the material more profitable.In this case, the idea was to ensure better thermal inertia for the house, since, with the horizontal settlement, the width of the wall will correspond to the larger size of the block.

In addition, we explore different ways of using this modular element, which in some situations appears as a latticework wall, or combined with concrete blocks, by a structural need.

We maintained the constructive repertoire characteristic of slums’ vernacular architecture.

As to the structure and closure of the apparent bricks, we were careful to observe issues related to the flow of rainwater and its absorption on the ground; minimize intervention in the soil; offer natural ventilation and lighting generously, in addition to temperature control with slight elements such as eucalyptus roll parts and vegetation.

House In Pomar Do Cafezal
© Leonardo Finotti
House In Pomar Do Cafezal
© Leonardo Finotti

And, of course, make the most of the view, which is extraordinary and cannot be seen from anywhere else in the city.

“Casa no Pomar do Cafezal” was the second work carried out by the collective “LEVANTE”, a group of architects, students, and engineers, led by Fernando Maculan and Joana Magalhães, whose goal is to elaborate projects, bring suppliers and sponsors to slum architecture in Belo Horizonte.

House In Pomar Do Cafezal
© Leonardo Finotti
House In Pomar Do Cafezal
© Leonardo Finotti

The design of the house represents a constructive model that uses common materials in the slums, with an adequate implementation and attention to lighting and ventilation, resulting in a space with great environmental quality.


House In Pomar Do Cafezal
Plan - First floor
House In Pomar Do Cafezal
Plan - Second floor
House In Pomar Do Cafezal
Plan - Terrace
House In Pomar Do Cafezal
Plan - Site


House In Pomar Do Cafezal
Section - A
House In Pomar Do Cafezal
Section - B


House In Pomar Do Cafezal
Diagram
House In Pomar Do Cafezal
Diagram


House In Pomar Do Cafezal
Elevation - Front
House In Pomar Do Cafezal
Croqui