Greenary Residence

© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio

GREENARY RESIDENCE

Carlo Ratti Associati

YEAR
2021

PHOTOGRAPHS
Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio

LEAD ARCHITECT
Carlo Ratti

MEP ENGINEERING
AI Studio

CONSTRUCTION UNIT
AeC costruzioni

CREATIVE LEAD
Italo Rota

PARTNER IN C
Andrea Cassi

PROJECT MANAGER
Francesco Strocchio

AGRONOMY CONSULTANTS
Flavio Pollano and Paolo Battistel (Ceres srl)

DESIGN TEAM
Alberto Benetti, Mario Daudo, Serena Giardina, Anna Morani, Gerolamo Gnecchi Ruscone, Giovanni Trogu, Matteo Zerbi

AUTHORITY APPROVAL, ACCOUTING, HEALTH & SAFETY LEAD
Aldo Trombi

PLANNING AND WORKS SUPERVISOR
AI Studio

LANDSCAPE DESIGN
Paolo Pejrone with Alberto Fusari

GARDEN CULTIVATION
Arcadia Vivai Impianti

FACADE
AI Studio

LOCATION
Parma, Italy

CATEGORY
Houses

This concept is foremost expressed in the 60-year-old ficus tree named Alma standing in the middle of the living space.

© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio
© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio

The other levels of the house were conceived to form a naturally-inspired journey, throughout which the tree serves as a prominent pillar. Nature is also incorporated in other forms throughout the interior space, such as in flooring that incorporates soil and orange peels.

The project advances CRA’s research into new ways of fusing architecture, natural elements, and advanced technological solutions.

© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio
© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio
© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio

Located in the Northern Italian countryside, the house was commissioned by Francesco Mutti, CEO of Mutti, the European leading producer of tomato-related products.

Its close relative ficus religiosa is venerated by Buddhists as the Bodhi tree, under which Siddhartha achieved enlightenment, while ficus microcarpa adorns the ancient parks across Southern China.

© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio
© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio

To create the ideal setting for the tree to thrive, CRA has completely redesigned the old farmhouse to maximize natural light, installing a ten-meter-tall, south-facing glass wall.

The design harnesses technology and the micro-climate of the surrounding area to control the temperature and humidity, so that the tree and the home’s occupants can live together comfortably.

© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio
© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio

Both the windows and the roof can be opened and closed automatically to adjust the amount of sunlight and fresh air entering the house.

“The 20th-century Italian architect Carlo Scarpa once said, ‘Between a tree and a house, choose the tree.

The house was built on a site that spans over 2.5 hectares. Apart from the main residential unit, CRA also converted a granary at the back of the house into a workspace.

© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio
© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio

Surrounding both buildings, a garden cultivated by renowned landscape designer Paolo Pejrone celebrates the biodiversity of the local region.

These dynamic, interconnected rooms reinterpret 20th-century architect Adolf Loos’ principle of the Raumplan – with nature at its core.

The Greenary consists of seven terraced spaces, with three among them above the entrance and three below it. “Much of CRA’s work focuses on the intersection between the natural and artificial worlds. With the Greenary, we are trying to imagine a new domestic landscape built around nature and its rhythm.

© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio
© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio

Upon arrival, residents and visitors descend one meter to the main living area and the kitchen, which puts them at eye level with the idyllic meadow outside. While I resonate with his sentiment, I think we can go a step further and put the two together,” says Carlo Ratti, founding partner of CRA and professor at the Massachusetts Institute of Technology.

The Greenary is a residence that revolves around a ten-meter-tall tree at the center of the house. Multiple living quarters encircle the tree’s leafy branches, all the way up to its top.

© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio
© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio

Built out of a traditional Italian farmhouse outside the city of Parma, the Greenary (a wordplay of “green-granary”) responds to the idea of biophilia, a scientific hypothesis proposed by noted biologist and Harvard professor E.O. Wilson, which suggests that human beings share an innate desire to live close to nature.

It belongs to a species called ficus australis that enjoys stable temperatures all year long and is thus well-suited for indoor living conditions.

© Delfino Sisto Legnani and Alessandro Saletta from DSL Studio


Section
Section


Ground Floor Plan
First Floor Plan


Second Floor Plan
Elevation
Elevation