Mountain Restaurant
© Mihai Caranica
Mountain Restaurant
© Mihai Caranica

MOUNTAIN RESTAURANT

a-platz

ARCHITECTS
a-platz

AREA
155 m²

YEAR
2020

PHOTOGRAPHS
Mihai Caranica

ARCHITECTURE
a-platz

LOCATION
Piricske, Romania

CATEGORY
Restaurant

STRUCTURE
Milimetric Structure

MEP & HVAC
Tigra Will MEP

Mountain Restaurant
© Mihai Caranica
Mountain Restaurant
© Mihai Caranica
Mountain Restaurant
© Mihai Caranica

Located 10 km from Miercurea Ciuc, in the heart of the Harghita mountains, this project responds to a specific request: the design of a pavilion for families and children at the base of the ski slope. We intended to answer this question in a simple manner.

Mountain Restaurant
© Mihai Caranica
Mountain Restaurant
© Mihai Caranica

We imagined a pavilion that can be used all around the seasons, with interior space as well as a large perimetral terrace used as a solarium or allowing for other activities to happen.

The pavilion responds to its environment in a subtle manner, by the orientation of the main space and the enlargement of the terrace towards the ski slope and the sun.

The strength of this architecture resides in its simple form: a symmetrical plan, a concentric arrangement of rooms, a continuous bench along the outside wall, a terrace surrounded by columns. Wood is the principal material of this project.

Mountain Restaurant
© Mihai Caranica
Mountain Restaurant
© Mihai Caranica

The main reasons are the local know-how in site construction and the desire to use a single material, from structure to finishing.

Presence Our approach is inspired by examples of vernacular architectures.

This autonomous and intelligible form integrates naturally into its environment through its comprehensible volume and the natural aging of its envelope.

Mountain Restaurant
© Mihai Caranica
Mountain Restaurant
© Mihai Caranica
Mountain Restaurant
© Mihai Caranica

Materiality The choice of timber was made in a natural way. Wood is an important heritage and resource in the area. Used sensibly and responsibly, it is associated with the identity of the place.

Mountain Restaurant
© Mihai Caranica
Mountain Restaurant
© Mihai Caranica
Mountain Restaurant
© Mihai Caranica

The structure, finishes, doors, windows, and furniture are made in pinewood from the local responsible industry.

Interior The use of wood, as an extension of the work carried out on the envelope, is part of a simple strategy, to use a single material throughout the entire project.

Mountain Restaurant
© Mihai Caranica
Mountain Restaurant
© Mihai Caranica

The furniture customized in the same essence as the exterior is developed specifically for the needs of the restaurant.

The long outdoor bench extends into the main space to offer new uses.

This approach is part of a larger reflection carried out on interior-exterior continuity and the overall coherence of the project.

Mountain Restaurant
© Mihai Caranica


Mountain Restaurant
Plan
Mountain Restaurant
Elevation


Mountain Restaurant
Model
Mountain Restaurant
Model
Mountain Restaurant
Model
Mountain Restaurant
Model


Mountain Restaurant
Detail