One Plus One House
© Andy Macpherson / Alanna Jayne McTiernan

ONE PLUS ONE HOUSE

refresh*design

ARCHITECTS
refresh*design

PHOTOGRAPHS
Andy Macpherson / Alanna Jayne McTiernan

YEAR
2020

MANUFACTURERS
About Space, Brightgreen, Classic Ceramics, Easycraft, GJames, James Hardie, Lysaght, Phoenix Tapware, Polytec,

MANUFACTURERS
ABI Interiors, Bosch, Caribou, Caroma, Danpalon Korea, Hekahood, Lexan, Lumen, Queensland Timber Flooring,

MANUFACTURERS
RWD joinery manufacturer, Silestone, +1

CATEGORY
Houses

LOCATION
Paddington, Australia

DESIGN TEAM
Erhard Rathmayr, Corinne Trang, Monika Obrist

BUILDER
Toscano Constructions

CLIENT
Kate & Matthew

Set amongst a background of vernacular detached houses on a traditional narrow 7.5-meter wide inner-city Brisbane lot the additions and alterations at the Paddington Cottage Renovation comprises of a simple and clear geometric reference to the turn of the century houses in the area in the form of a small yet well detailed and crafted extension to a high-set timber cottage with the aim of providing more living space and a greater connection to the north-facing backyard and mature tree for a young family.

Two architectural gestures underpin the narrative of this modest kitchen living and bedroom extension. The first captures the formal qualities of the dwelling.

One Plus One House
© Andy Macpherson / Alanna Jayne McTiernan
One Plus One House
© Andy Macpherson / Alanna Jayne McTiernan
One Plus One House
© Andy Macpherson / Alanna Jayne McTiernan

The geometry of the addition is a direct mirror of the existing cottage’s proportions however, re-interpreted as a rigorously geometric composition wrapped in compressed fibre cement sheeting and cover battens.

A series of strategic openings in the form of solid casement and large retractable doors windows address both overlooking concerns from adjacent neighbours and create a seamless indoor/outdoor relationship.

One Plus One House
© Andy Macpherson / Alanna Jayne McTiernan
One Plus One House
© Andy Macpherson / Alanna Jayne McTiernan
One Plus One House
© Andy Macpherson / Alanna Jayne McTiernan
One Plus One House
© Andy Macpherson / Alanna Jayne McTiernan

The second is an idea of detaching the new volume from the existing, integrating a central courtyard and circulation space that connects the split-level plan between new and old. Clad in a light-weight polycarbonate sheeting with timber battens.

The previously dark core of the cottage now allows both volumes direct access to natural light and cross ventilation whilst further enhancing the connection to a landscaped courtyard, setback areas and along with it a sense of advancement to the local vernacular.

One Plus One House
© Andy Macpherson / Alanna Jayne McTiernan
One Plus One House
© Andy Macpherson / Alanna Jayne McTiernan
One Plus One House
© Andy Macpherson / Alanna Jayne McTiernan
One Plus One House
© Andy Macpherson / Alanna Jayne McTiernan


One Plus One House
Plans