Hórreo House
© Héctor Santos-Díez

HÓRREO HOUSE

Javier Sanjurjo + Ameneiros Rey

AREA
202 m²

YEAR
2020

MANUFACTURERS
Baxi, Grohe, Ideal Standard

CATEGORY
Houses

LOCATION
Villalba, Spain

When Berlin-based architect, Javier Sanjurjo was searching for land in his Spanish hometown to build a house for his family, he quickly realized that the plot with the biggest potential was overlooked by the others.

Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez

The site steps down steeply away from the access road, making a conventional building unattractive.

Further, the spectacular views hidden behind an old wall between the plot and the public road appeared to be unnoticed.

Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez

The street is located 3 meters over the highest point of the land, and 10 meters over the lowest point; a perfect viewpoint over the forest and river.

Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez

Together with the local studio Ameneiros Rey, the challenge was to create a design with great accessibility as well as functionality, where the family could experience a direct connection with the surrounding nature.

The house is inspired by the design of a Hórreo - a granary, typical for the area, built on pillars that lift it above the ground to protect the crop from animals.

This also served a practical requirement: One of the most important issues for the family was wheelchair accessibility, requiring the living and sleeping area to be on the same level of the street, without a single step.

Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez

The lower floor with storage function and the garden is easily accessible by a ramp that surrounds the house.

At the street level, the house is "L”-shaped with two different wings (day and night area), opening up to the southwest.

The living room, dining room, and 3 bedrooms are oriented to the scenery.

Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez

The terrace serves as a viewpoint towards the forest, the river, and the stars, emphasizing the connection between architecture and nature.

The design of the house generates innovative outdoor rooms on the garden level; a place to stay protected from rain in the winter and provide shade in the summer.

The house is an exercise in sufficiency. Functional, economic, and eco-friendly architectural values meet together, with the use of carefully selected local materials.

The materials are used in a way that relates to the character of each side of the house.

Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez

Robust and durable natural stones conform to the eastern facade on the noisy street side, closing the house to the road.

Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez

White painted brick was the choice for the facades that overlook the forest to the southwest, with large windows designed around a series of curated views.

Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez

For the lower floor, where the family park the cars, colder raw concrete combined with cobblestones from the region was chosen.

Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez

The interior also stands out for its simplicity in the use of materials: polished concrete floors, white walls without coatings showing the construction materials, and fine detailing made of local wood.

A 100-years-old wooden beam crowns the chimney next to a window bank which frames the landscape to the sunset and serves as a reading corner.

The house is the family meeting point, where the architect´s parents enjoy their daily life.

Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez
Hórreo House
© Héctor Santos-Díez


Hórreo House
Plan - Site
Hórreo House
Plan - Ground floor
Hórreo House
Plan - First floor

Hórreo House
Section