House in Laax
Courtesy of Archive Olgiati

HOUSE IN LAAX

Valerio Olgiati

CATEGORY
Houses

LOCATION
Laax, Switzerland

ARCHITECTS
Valerio Olgiati

AREA
582 m²

YEAR
2016

CONSTRUCTION SUPERVISOR
Chur, Franz Bärtsch

STRUCTURAL ENGINEER
Ferrari Gartmann AG, Patrick Gartmann

PROJECT MANAGER
Sebastian Carella

The single-family house rises from a 10-20m wide and 90m long lot in Laax, Switzerland. Local building legislation only permitted the construction of volumes aboveground at opposite ends of the property.

House in Laax
Courtesy of Archive Olgiati
House in Laax
Courtesy of Archive Olgiati

One end of the area is situated in the “village zone”, while an “agricultural zone” surrounds the other end. Two completely opposite worlds form the context of this house.

At the historical village limit of the parcel is the so called “city house”. A clear and simple facade underlines the public space lying in front of the house with the volume and rooms orientated towards the village.

House in Laax
Courtesy of Archive Olgiati
House in Laax
Courtesy of Archive Olgiati

Located here are the children's bedrooms and the guest rooms. Towards the agricultural zone, at the other end of the plot, rises the so-called “country house”, a lower lying solid volume that opens towards the landscape.

The two ends are connected by an underground hall, where the daily life of the family takes place. Two top lights provide natural lighting to the space.

House in Laax
Courtesy of Archive Olgiati
House in Laax
Courtesy of Archive Olgiati

All the main rooms in the house are niches and with their gables they transform into caves. Each space is interconnected with a 90m long corridor that forms the spine of the entire building.

Exterior and interior walls are all in white in-situ concrete. On the outside, attached tilting windows preserve the clarity and legibility of the two exterior volumes and lived-in niches.

House in Laax
Courtesy of Archive Olgiati
House in Laax
Courtesy of Archive Olgiati

Outer appearance and inner experience of the house form a contradiction that only mentally can be reconstructed as a unity.

The house has an unexpected “grandezza” and homogeneity that is in stark contrast to the compartmentalisation and heterogeneity of the surrounding village.


House in Laax
Site Section
House in Laax
Basement Plan


House in Laax
Ground Floor Plan
House in Laax
1st Floor Plan

Valerio Olgiati Architect
T +41 81 5520505
Valerio Olgiati Architect
Sumvitg 38, 7412 Scharans, Switzerland